Hlavní obsah

Z plavání se stal boj technologií

ŘÍM/PRAHA

Takové zemětřesení v rekordních tabulkách dějiny plavání nepamatují. Při světovém šampionátu v římském bazénu došlo k celkem 43 přepisům nejlepšího času historie, jenže smršť rekordů dostává hořkou příchuť.

Článek

Zrodilo se tolik mimořádných výkonů, až je to nepřirozené. Plavání se proměnilo spíš v souboj technologií. Triumf slaví laboratoře vyvíjecí materiály, které ve vodě zrychlují a nadnášejí a o úspěchu rozhoduje, kdo si může moderní vybavení pořídit. „Vždy jsem byl pro, aby se vyplácely trénink a tvrdá dřina. Chtěl bych, aby v bazénu zase rozhodoval jen lidský výkon a ne nejnovější prvky technologie,“ tvrdí americký fenomén Michael Phelps, jenž zůstal u staršího typu plavek, ale na 200 m volně byl nečekaně poražen Němce Biedermannem.

Rekordní smršť děsí

Za poslední dva roky padly téměř dvě stovky světových rekordů, jenže drtivou většinu z nich vytvořili plavci právě v nových superrychlých plavkách z polyuretanových vláken. Ty budou od příštího roku už zakázané. Mezinárodní plavecká federace (FINA) se lekla a příště musí být plavky výhradně z textilu a končí i celotělové modely. „Ta rekordní smršť všechny vyděsila,“ přiznává Australan Grant Hackett, jehož čas na 1500 m volně z roku 2001 je posledním platným světovým maximem z doby před zavedením umělých obleků.

„Mám obavu, jestli není pozdě. Co když časy z Říma zůstanou navždy nepřekonány,“ uvažuje Němka Britta Steffenová. „Možná by bylo nejlepší plavat, jak nás Bůh stvořil,“ navrhuje Phelpsův soupeř na motýlkářských tratích Milorad Čavič.

Reklama