Hlavní obsah

Konec kariéry veslaře Chalupy se blíží, čeká ho poslední MS

PRAHA

Poslední velké závody podle všeho čekají českého veslaře Václava Chalupu. Jedenačtyřicetiletý bývalý vynikající skifař, jenž se poslední sezóny věnuje větším posádkám, plánuje po skončení letošní sezóny ukončit aktivní kariéru. Čeká ho tak poslední mistrovství světa, které bude v Poznani zahájeno v neděli.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Veslař Václav Chalupa při pražských Primátorkách - ilustrační fotografie

Článek

O konci kariéry už stříbrný medailista z olympijských her v Barceloně 1992 uvažoval několikrát, tentokráte je však podle všeho jeho rozhodnutí definitivní. "Víceméně jsem už rozhodnutý, že to bude poslední závod," řekl Chalupa novinářům na tiskové konferenci před odjezdem na polský šampionát.

Teoreticky se společně s Jakubem Makovičkou, se kterým momentálně startuje na dvojce bez kormidelníka, mohou představit i na mistrovství Evropy. "Teoreticky to možné je. Zatím jsme se ale s trenérem ani se zástupci svazu nebavili, jestli tam pojedeme. Bude to ale záležet i na tom, jak dopadneme na mistrovství světa," uvedl veslař pražské Dukly.

Představí se hned ve dvou kategoriích

Chalupa nechyběl na žádném MS od roku 1989, nadcházející šampionát však pro něj bude v jednou směru premiérový. Představí se totiž hned ve dvou kategoriích. Vedle tradiční dvojky bez kormidelníka usedne společně s Makovičkou a Oldřichem Hejduškem na dvojku s kormidelníkem. "Dvojka s byl ze začátku trochu bláznivý nápad a zatím to tak i bereme. Uvidíme, jak dopadnou nedělní rozjížďky, po těch budeme moudřejší," podotkl Chalupa.

Rodáka z Jindřichova Hradce s parťákem Makovičkou totiž hned první den čekají rozjížďky obou disciplín. Momentálně jsou rozhodnuti dvojku "s" vypustit a soustředit se na hlavní dvojku bez kormidelníka. "Uvidíme, jak to nakonec vše dopadne," řekl Chalupa. V krizovém případě mohou odjet v průběhu osmidenního šampionátu sedm jízd. "Snad nám bude přát štěstí a nebude to tak hrozné," přál si.

Svěřenci trenéra Petra Blechy v letošní sezoně řešili problémy s lodí a i díky tomu se jim na úvod Světovém poháru tolik nedařilo. Po druhém místě v B-finále ve španělském Banyoles ale dojeli v dalších závodech čtvrtí a pátí. "Dobře jsme potrénovali, takže teď záleží jen na tom, jak trénovali soupeři a jak si v souboji s nimi povedeme," dodal Chalupa, který má ve své sbírce sedm medailí z MS. Čtyřikrát byl druhý a třikrát třetí, vždy na skifu. Naposledy ale uspěl před osmi lety.

Reklama