Hlavní obsah

Čeští plavci překonali na ME v Istanbulu dalších šest rekordů

ISTANBUL

Dalších šest národních rekordů překonali čeští plavci v sobotních rozplavbách na mistrovství Evropy v krátkém bazénu v Istanbulu. Ne všem to ale stačilo na postup do odpoledních semifinále, do kterých se kvalifikovali znakařky Simona Baumrtová a Klára Václavíková, znakař Martin Baďura, prsařka Petra Chocová a v krátké polohovce i Tomáš Fučík.

Článek

Nejkvalitnějšího výkonu dosáhla Baumrtová na znakařské padesátce, kde sice časem 27,13 neohrozila letité maximum někdejší evropské královny Ilony Hlaváčkové, přesto si zajistila postup z třetího místa. V semifinále na stejné trati se objeví i Václavíková, naopak Petra Klosová i přes 19. místo startovat nemůže.

O více než sekundu pokořil vlastní rekord na stovce znakař Baďura, jehož čas 52,10 na postup stačil stejně jako rekord 54,10 Fučíka na polohově stovce.

O setinu posunul české maximum také prsař Petr Bartůňek, výkonem 27,05 na padesátce se ale do elitní dvacítky těsně nevešel. Podobně dopadli také v nových rekordech motýlkáři Lenka Jarošová (100 m - 59,64) a Jan Šefl (200 m - 1:53,84).

V pomalejších rozplavbách na 1500 metrů volný způsob skončil na pátém místě Dominik Bartoš, který loňské vlastní maximum posunul téměř o 14 sekund na 14:50,53. Nasazená elitní desítka poplave finále této disciplíny odpoledne.

Reklama