Hlavní obsah

Trenér Kyněra varuje plavce po ME před sebeuspokojením

ZNOJMO

Neuspokojit se dobrými výsledky na plaveckém mistrovství Evropy v krátkém bazénu v Istanbulu, k tomu nabádá své svěřence trenér českých reprezentantů Jiří Kyněra. Nikdo sice nedosáhl na medaili, ale čeští plavci se probojovali do sedmi finálových závodů a dalších třináct se dostalo do semifinále. Navíc překonali 24 českých seniorských a tři dorostenecké rekordy.

Článek

Do tohoto výčtu je nutno ještě zařadit 48 osobních nejlepších výkonů. "Nevím, co bych k těmto výsledkům dodal. Dají se přirovnat k úderníkům s 350 procentní výkonností. Vždyť ještě před rokem jsme na mistrovství Evropy dosáhli pouze na dvě finále," řekl Kyněra ČTK po návratu.

"A to jsme ještě mohli mít o tři finálové starty více. Mezi desítku nejlepších jsme se nedostali v těchto případech proto, že z každé země mohou startovat ve finále pouze dva plavci. Ještě na žádném šampionátu se nestalo, abychom se navzájem vyeliminovali," uvedl Kyněra. Dalším třem plavcům utekl postup o jedno místo.

Jednu z příčin výrazného výkonnostního vzestupu vidí Kyněra v tom, že osmička nejlepších mohla ladit formu přesně na rozhodující období a nemusela svou výkonnost potvrzovat plněním limitů. "V domácích závodech mohli plavat uvolněně. Zcela přesně se podařilo načasovat výkonnost Martinu Vernerovi na kraulařské stovce, Michalu Rubáčkovi na stejné trati v motýlku a znakařce Simoně Baumrtové. Je jen škoda, že na rozdíl od domácích závodů nevyladil formu Květoslav Svoboda," řekl Kyněra na adresu nejzkušenějšího reprezentanta.

Při hodnocení šampionátu kouč plavcům zdůraznil, že se těmito výsledky nesmí nikdo uspokojit. "Byla by to cesta ke stagnaci a poklesu výkonnosti. Naopak nás vydařený šampionát musí nastartovat k plnění dalších cílů v příští sezoně," uvedl Kyněra.

Ani na konci kalendářního roku si čeští plavci příliš neodpočinou. Posledních pět dnů v roce stráví pod Kyněrovým vedením osmička znojemských plavců ve Vídni na společném soustředění s reprezentanty Itálie, Rakouska a Slovinska. K této přípravě se mohou připojit podle zájmu i další čeští plavci. Reprezentační výběr čeká od 14. února soustředění na Tenerife.

"Zřejmě budeme ladit výkonnost už na dubnové mistrovství světa. Na šampionátu v Istanbulu se potvrdilo, že se světový šampionát na padesátce v prosinci v Dubaji neuskuteční. Nyní hledá FINA náhradního pořadatele. Zřejmě zaskočí USA, ale zatím to není potvrzeno," prohlásil Kyněra.

Reklama