Hlavní obsah

Na mítinku plavců v Manchesteru padly další tři světové rekordy

MANCHESTER

Další tři světové rekordy padly na exhibičním utkání amerických a evropských plavců v krátkém bazénu v Manchesteru. O dva z nich se postaraly Američanky Rebecca Soniová a Julia Smitová, které posunuly dosavadní světová maxima už v pátek. Členem rekordní štafety USA pak znovu byl i čtrnáctinásobný olympijský vítěz Michael Phelps.

Článek

Soniová v sobotu zaplavala prsařskou stovku za 1:02,70. O tři desetiny sekundy tak překonala listopadový výkon Australanky Leisel Jonesové z Berlína. Smitová v polohovce na 200 metrů dohmátla v čase 2:04,60, jímž o čtyři setiny vylepšila devět dnů starý rekord maďarské plavkyně Evelyn Verrasztové z mistrovství Evropy v Istanbulu.

Třetí rekord pak přidali američtí kraulaři ve štafetě na 4x100 metrů. Sestava Nathan Adrian, Matt Grevers, Garrett Weber-Gale a Phelps zvítězila v čase 3:03,30, kterým se dostala o více než půldruhé sekundy pod loňský výkon Francouzů.

Evropský rekord na kraulové osmistovce vylepšil Ital Federico Colbertaldo (7:31,18). Celkově však jednoznačně zvítězil tým USA poměrem 185:78.

V pátek Američané překonali pět světových rekordů. Mítink v Manchesteru byl jedním z posledních, na kterém mohli plavci závodit v polyuretanových plavkách, jež pomáhají k lepším výkonům. Od 1. ledna budou zakázány.

Phelps se už v Británii vrátil k starému textilnímu typu plavek a pomohl v nich k dvěma štafetovým rekordům. Ze čtyř individuálních startů však za dva dny vyhrál jen motýlkářskou stovku.

Reklama