Hlavní obsah

Česká osmiveslice dojela ve slavném závodě na Temži třetí

LONDÝN

Česká reprezentační osmiveslice skončila při premiérovém startu ve slavném závodě The Head of the River v Londýně na třetím místě a získala trofej pro nejlepší zahraniční posádku. V závodě na čtyři a čtvrt míle (6,8 kilometru) dojeli čeští veslaři devět vteřin za vítěznou osmou ze špičkového anglického klubu v Molesey.

Foto: Tom Hevezi, ČTK/AP

Čeští veslaři při závodě na Temži.

Článek

Závod se jede na Temži po proudu a za odlivu z Morlake do Putney na okraji Londýna. Řeka se zde klikatí, takže lodě nejedou přímo, ale na trati ve tvaru písmene S.

Je to nejmasovější závod osmiveslic na světě a je předehrou slavného závodu univerzitních osmiveslic Oxford - Cambridge, který se pojede příští víkend. Pořadatelé musí řadu přihlášených odmítnout, ale i tak na Temži vyráží v desetivteřinových intervalech postupně 400 osmiveslic.

Českou loď kormidloval Oldřich Hejdušek a posádku tvořili stříbrný olympionik na skifu Ondřej Synek, Milan Bruncvík, Jan Gruber, Michal Horváth, Milan Doleček, Jan Pilc, Petr Melichar a Jakub Koloc. Časem 17 minut a 31 vteřin nestačili jen na osmy prestižních anglických klubů z Molesey a Leander z Henley. Na čtvrté místo odsunuli španělskou posádku Astillero a získali v 78. ročníku cenu pro nejlepší zahraniční osmu.

"Jsme spokojený. Já i kluci. Na to, že jsme neměli svoji loď a svoje vesla, je to slušný výsledek," řekl trenér české posádky Petr Blecha.

"Pocit z jízdy byl super, předjeli jsme dvě lodě," uvedl Synek, který si letos "pohoršil", protože loni závod vyhrál - ovšem v osmě vytvořené z nejlepších skifařů světa.

"Trenér Bill Barry loni sestavil osmu ze všech, kdo jsme jeli olympijské finále," řekl Synek. "Loni to byla obrovská zkušenost. Tolik lodí ani veslařů jsem pohromadě neviděl. Teď už jsem věděl, do čeho jdu, tak jsem si to víc užíval."

Čeští veslaři jsou v Anglii již týden a ve středu trénovali na stejné trati s osmou z Cambridge. "Šéf veslařského svazu Jiří Kejval pozval osmiveslici z Cambridge na pražské Primátorky v červnu a oni nás na oplátku pozvali sem - jak na trénink s nejlepší univerzitní osmou v Cambridge, tak na dnešní závod," řekl Blecha.

Ve středu česká osmiveslice absolvovala s veslaři z Cambridge dva měřené tréninky. "Při prvním závodě jsme ještě neměli zkušenost s proudem. Měli jsme kolizi, závod se přerušil a pak jsme těsně prohráli. Při druhém závodě jsme je o docela velký kus porazili," dodal Blecha.

Reklama