Hlavní obsah

Čtrnáctiletá Laura zvedla kotvu a vyráží na plavbu kolem světa

AMSTERODAM

Teprve čtrnáctiletá nizozemská jachtařka Laura Dekkerová si ve středu začíná plnit sen. Chce jako nejmladší na světě sama obeplout Zemi. V devět ráno vyplula se svým otcem do Portugalska, odkud asi za měsíc zahájí samostatnou cestu kolem světa. Laura může vyplout poté, co ji riskantní pouť nedávno povolil soud.

Foto: Bas Czerwinski, ČTK/AP

Laura Dekkerová zdraví novináře krátce před vyplutím.

Článek

Tahanice s justicí trvaly dívce kvůli nízkému věku přes rok, Teprve minulé úterý soud v nizozemském Middlelburgu rozhodl, že úřady Lauře nesmějí cestu zakázat a odpovědnost přenechal pouze na rodičích.

"Nemám zvláštní strach," řekla Laura novinářům před vyplutím. S oficiálním zahájením cesty počítá asi za měsíc. Plavba do Portugalska potrvá asi dva až tři týdny.

Pouť má trvat dva roky 

Z Portugalska chce Laura přeplout Atlantik do Ameriky. Celá pouť jí pak má trvat dva roky a zpátky v  Nizozemsku plánuje přistát v létě 2012.

Když se jí dobrodružný podnik podaří, překoná dosavadní rekord Australanky Jessiky Watsonové. Ta svou plavbu kolem světa úspěšně dokončila letos 15. května, tři dny před svými 17. narozeninami.

Reklama

Související témata: