Hlavní obsah

Hilgertová otevřela nový slalomový kanál

PRAHA

Tradičně sklenkou šampaňského oslavila mistryně světa ve vodním slalomu Štěpánka Hilgertová nejen svůj svátek, ale i páteční otevření nového kanálu na Vltavě v jedné z propustí u štvanického zdymadla, přímo před karlínským hotelem Hilton. Dost se jí ulevilo, protože v posledním týdnu stavby s manželem Lubošem jen stěží kvůli starostem usínali.

Článek

"Je fakt neuvěřitelné, jak rychle se to zvládlo," oddychla si pětatřicetiletá Hilgertová společně s manželem. Kanál dvojnásobné olympijské vítězce umožní zimní trénink, než se v úvodu příštího roku vydá na soustředění do Afriky. "Byla to ale dřina," přiznala letošní šampiónka z Augsburgu, jež neváhala přiložit s dalšími členy Dukly Praha a Dukly Brandýs nad Labem svou ruku k dílu.

Druhá pražská slalomová trať uleví přetíženému kanálu USK v Troji, který v těchto dnech prochází přestavbou. Kvůli škodám po povodních a pražskému mistrovství světa v roce 2006 se v Troji opravují převážně stěny kanálu a břehy, začala i stavba dalšího křídla loděnice, kde by nákladem asi 45 milionů korun měla vyrůst ubytovna, restaurace, tělocvična i lezecká stěna.

Branky z vodovodních trubek, pruhy z tapety

Na štvanickém ostrově mají "Dukláci" i zázemí, nad restaurací v budově tenisového klubu Slavoj je pronajatá místnost, nechybí ani šatny a sprchy. "To nám až dosud hodně chybělo," glosovala Hilgertová hlavní důvod, proč se před rokem a půl poprvé o novém kanálu s manželem začali bavit. Samotná stavba trvala měsíc, na delší dobu se průtok na minimum Povodí Vltavy snížit nemohl.

"Byl to pořádný fofr," usmíval se dnes už spokojeně Hilgert. Branky vyrobil sám z vodovodních trubek, jež polepil pruhy bílé, zelené a červené omyvatelné tapety. "Ještě je pořád doděláváme," řekla Hilgertová, které pomohl stavět kanál i šestnáctiletý syn Luboš, člen konkurenčního USK. "Odpracoval si svoje, tak ho sem asi občas pustíme," smála se Hilgertová.

V plánu mají Hilgertovi i další rozšíření kanálu, jenž přišel na půl milionu korun, směrem proti proudu. "Je tam o něco větší spád," vysvětlovala Hilgertová. "Loděnici" zdobí několik dresů z MS i OH a stavební anabázi jim připomínají fotky i výjev z oblíbeného večerníčku "A je to" o nešikovných kutilech Patovi a Matovi. "Tak nějak to naše stavění vypadalo," smála se Hilgertová.

Reklama