Hlavní obsah

Ve třetím díle veslařského SP se představí deset českých lodí

PRAHA

Deset českých posádek se představí od pátku do neděle v závěrečném závodě Světového poháru ve veslování, který se tradičně uskuteční v Lucernu. Ve Švýcarsku nebudou chybět úřadující mistr světa na skifu Ondřej Synek ani Miroslava Knapková, kteří předešlý závod v Hamburku vynechali a nemají tak reálnou šanci bojovat o celkový triumf v třídílném seriálu.

Foto: Ross Setford, ČTK/AP

Skifař Ondřej Synek oslavuje vítězství na MS ve veslování v Novém Zélandu.

Článek

Proti ideální situaci bude na startu chybět jen mužská párová čtyřka a osma, které se připravují na mistrovství světa do 23 let. To se uskuteční od 20. července v Amsterdamu.

Závod na Lucernském jezeře bude pro reprezentanty posledním velkým testem před světovým šampionátem, který se koná na přelomu srpna a září ve Slovinsku. Zároveň bude i hlavní kvalifikací na MS.

"Letos však budou pro start na mistrovství světa jemnější kritéria. Šampionát v Bledu bude zároveň i hlavní olympijskou kvalifikací a v hodně disciplínách bude do Londýna postupovat 11 lodí. A my se chceme pokusit kvalifikovat co nejvíce posádek," řekl reprezentační šéftrenér Přemysl Panuška.

Na rozdíl od minulých let tak nebude platit, že na MS postoupí jen posádky, které se představí v A-finále. "Bude to otevřenější a vše budeme řešit individuálně. Podle počtu přihlášených posádek, podle toho, zda budou na startu všechny elitní lodě, a ohled budeme brát i na skutečnost, že některé země posádky v disciplínách zdvojují," vysvětlil Panuška. Reálnou šanci na start na seniorském MS mají i obě přední české posádky startující na šampionátu veslařů do 23 let.

Nominace:
Muži: Ondřej Synek (skif); Jakub Houska, Jakub Makovička (dvojka bez kormidelníka); David Jirka, Petr Vitásek (dvojskif); Jan Gruber, Michal Horváth, Milan Doleček, Milan Bruncvík (čtyřka bez kormidelníka); Miroslav Vraštil, Jiří Kopáč, Ondřej Vetešník, Jan Vetešník (čtyřka bez kormidelníka lehkých vah).
Ženy: Miroslava Knapková (skif); Lenka Vrečníková, Pavlína Žižková (dvojka bez kormidelnice); Jitka Antošová, Lenka Antošová (dvojskif); Klára Janáková, Markéta Pazderková (dvojskif lehkých vah); Daniela Nacházelová, Denisa Čvančarová (dvojskif lehkých vah).

Reklama