Hlavní obsah

Česká osma se na veslařském MS na olympiádu nekvalifikovala

BLED

Česká osmiveslice obsadila v B-finále mistrovství světa na jezeře Bled třetí místo a nepostoupila na olympijské hry v Londýně. Svěřenci trenéra Petra Blechy obsadili ve Slovinsku celkově deváté místo, na vrcholnou akci příštího roku se v jejich disciplíně kvalifikovalo sedm lodí.

Článek

Na olympiádu se zatím nepodařilo postoupit ani dvojskifu David Jirka, Petr Vitásek a čtyřce bez kormidelníka lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Kopáč, Ondřej Vetešník, Jan Vetešník, kteří se ve čtvrtek představili v semifinále a nedokázali postoupit do finále.

Obě posádky se představí v pátečním B-finále, ve kterém budou mít šanci si start v Londýně vybojovat. Postupovat bude vždy pět z šesti lodí.

Osma ve složení Matyáš Klang, Petr Melichar, Jakub Koloc, Jakub Podrazil, Jan Pilc, David Szabó, Kornel Altman, Jiří Srna a kormidelník Martin Šuma před startem "malého" finále věděla, že do Londýna postoupí jen vítězové této jízdy. Těmi se nakonec stali Ukrajinci, česká loď za nimi zaostala o více než tři sekundy.

"Jeli jsme své maximum, všichni. Po 750 metrech už jsem nic nevnímal, jen jsem poslouchal kormidelníka a jel cíl," uvedl Matyáš Klang pro Radiožurnál.

Stříbrní medailisté z nedávného mistrovství světa do 23 let budou mít šanci bojovat o start v Londýně ještě příští rok v dodatečné kvalifikaci v Lucernu. Ve hře tam však bude jen jedno postupové místo.

"Protože jsme tady nejmladší, tak nás tady považovali za nejhorší posádku. V podstatě. Takže si myslím, že jsme tady předvedli nejlepší výkon, co šlo a ani dnes jsme za Ukrajinou a Amerikou nezaostali. Řekl bych, že to bylo dobré," řekl Klang.

To dvojskif a čtyřka "bez" lehkých vah budou mít šanci zajistit si letenky na olympiádu ještě na Bledu. Dvojskif Jirka, Vitásek byl v semifinále s velkým odstupem poslední, když více než polovinu trati vypustil a šetřil síly na pátek.

"Zkusili to na začátku, a když viděli, že to na postup nebude, tak závod vypustili. B-finále se jede už v pátek dopoledne," řekl ČTK reprezentační šéftrenér Přemysl Panuška.

Čtyřka bez kormidelníka lehkých vah o postup do finále a olympijskou jistotu bojovala prakticky až do samého závěru. Vraštil, Kopáč a bratři Vetešníkové ještě 500 metrů před cílem drželi třetí postupovou pozici, ale poté je ve finiši předjeli Dánové a Poláci.

Mistrovství světa ve veslování na jezeře Bled (Slovinsko):
Semifinále (jízdy s českou účastí):
Muži:
Dvojskif: 1. Gruhne, Krüger (Něm.) 6:20,59, 2. Wells, Bateman (Brit.) 6:22,12, 3. Crawshay, Brennan (Austr.) 6:22,91, ...6. Jirka, Vitásek (ČR) 7:23,50.
Čtyřka bez kormidelníka lehkých vah: 1. Itálie (Danesin, Caianiello, Miani, Goretti) 5:57,84, 2. Švýcarsko 5:59,15, 3. Dánsko 5:59,92, ...5. ČR (Vraštil, Kopáč, O. Vetešník, J. Vetešník) 6:03,57.
Finále:
Dvojka bez kormidelníka lehkých vah: 1. Chambers, Emery (Brit.) 6:27,59, 2. De Maria, Dell'Aquila (It.) 6:29,07, 3. Seibt, Wichert (Něm.) 6:29,19.
Osma: 1. Německo (Hauffe, Kuffner, Johannesen, Reinelt, Schmidt, Müller, Mennigen, Wilke, korm. Sauer) 5:28,81, 2. Británie 5:30,83, 3. Kanada 5:31,18, ...finále B: 1. Ukrajina 5:36,72, ...3. ČR (Klang, Melichar, Koloc, Podrazil, Pilc, Szabó, Altman, Srna, korm. Šuma) 5:39,86.
Ženy:
Dvojka bez kormidelníka: 1. Haighová, Scownová (N. Zél.) 6:58,16, 2. Gloverová, Stanningová (Brit.) 6:58,24, 3. Taitová, Hornseyová (Aust.) 7:03,98.
Párová čtyřka: 1. Německo (Richterová, Mankerová, Schillerová, Oppeltová) 6:18,37, 2. USA 6:19,90, 3. Nový Zéland 6:23,33.

Reklama