Hlavní obsah

Thorpe se připravil o obhajobu olympijského zlata na čtyřstovce

SYDNEY

Olympijský závod na 400 metrů volný způsob bude v Aténách bez světového rekordmana Iana Thorpa, protože jednadvacetiletý Australan selhal v národní kvalifikaci. Ještě před startovním povelem v rozplavbě ztratil na bloku rovnováhu, upadl do vody a byl diskvalifikován.

Článek

S následným protestem neuspěl a v Aténách bude usilovat o zlaté medaile maximálně na kraulové stovce, dvoustovce a ve třech štafetách. Thorpova blamáž šokovala všechny v olympijském Aquatic Centru v Sydney. Před čtyřmi lety si tu pověsil na krk čtyři medaile, z toho tři zlaté, ale osmidenní národní kvalifikace na srpnové hry v Aténách pro něj dnes začala tragédií. Když vylezl z vody, vrátil se na startovní bloky, ale rozhodčí k němu přišel a diskvalifikoval ho. Tyto záběry pak do omrzení opakovaly ve zpravodajství australské televize.

Zamítnuté odvolání

Thorpe, jeden ze soupeřů nejlepšího českého kraulaře Květoslava Svobody, se proti rozhodnutí odvolal, ovšem jury jeho protest po shlédnutí televizního záznamu zamítla. Plavec se hájil tím, že slyšel nějaký hluk, který narušil jeho koncentraci. S novináři se odmítl bavit a podle manažera Davida Flaskase nemluvil skoro s nikým. "Ianovi přišlo, že už stojí na blocích dlouho a pak slyšel nějaký hluk. Audiovizuální záznam to nedosvědčí, takže je těžké to dokázat," řekl Flaskas.

Podle něj není třeba zdůrazňovat, jak obrovské si Thorpe prožil zklamání. "Pořád moc nechápe, jak se to mohlo stát. Nesmíme se v tom ale dlouho šťourat," nabádal Thorpův manažer. Na čtyřstovce se na olympiádu kvalifikovali další favorit Grant Hackett coby vítěz finále v čase 3:43,35, s ním bude australské barvy hájit Craig Stevens. Thorpe již předem avizoval, že se nebude pokoušet splnit limity v polohových závodech a soustředí se výhradně na kraulové disciplíny.

Verdikt rozhodčího byl správný

"Verdikt rozhodčího byl správný. Thorpův protest jsme zamítli, takže diskvalifikace zůstává," potvrdil na tiskové konferenci šéf exekutivy australského svazu Glenn Tasker. Národní olympijský výbor nemá právo do záležitosti zasahovat. Lítost nad Thorpovým osudem projevil i jeho velký rival Hackett. "Ian patří k největším osobnostem sportovního světa a tohle byla jeho oblíbená trať. To jej musí strašně bolet, je to šílený den" řekl. V minulosti měli plavci možnost opravy při ulitém startu, před šesti lety však mezinárodní federace pravidla změnila.

Thorpe dominuje kraulové čtyřstovce od roku 1998, kdy se v Perthu jako patnáctiletý stal na této trati nejmladším světovým šampionem. Od té doby několikrát vylepšil světový rekord, ten poslední má od předloňského července hodnotu 3:40,08 minuty. Historické tabulky v dlouhém bazénu vede také na 200 a 800 metrů.

Reklama

Související témata: