Hlavní obsah

Že nebude na OH favoritkou? Tím se Hilgertová netrápí

PRAHA

Třetí místo, to nebyl špatný návrat dlouhodobě nejlepší světové kajakářky Štěpánky Hilgertové do SP. Na umělém kanálu v Praze-Tróji si po soustředěné přípravě na své už čtvrté olympijské hry hlavně chtěla dokázat, že závodit stále umí. "To, že letos nevyhrávám tak jako před hrami v Sydney, není zase tak špatné," míní dvojnásobná olympijská vítězka.

Článek

V semifinálové jízdě si Hilgertová připsala dvě sekundy za dotyk v horní části trati. "Ani nevím, kde jsem ho nabrala. Zato jsem čekala, že mi připíšou šťouch v sedmnácté brance," přiznávala dotyk, který rozhodčí nezaznamenali. Na start poslední jízdy šla z pátého místa, se ztrátou téměř tří vteřin na první příčku.

"Útočit z pátého místa není až tak špatné, není na vás takový tlak, jako když vedete. Finálový výkon už se mi docela líbil, i čas byl slušný. Pořád tam ještě byly chyby a neplynulosti při průjezdu některých branek. Toho jsem si vědoma a musím na tom před olympiádou ještě pracovat," ohodnotila svůj víkendový výkon.

I přes loňský mistrovský titul označila za hlavní adeptky na boj o zlato pro Atény vítězku z Prahy Slovenku Kaliskou i druhou Mandy Planertovou z Německa. "To, že letos nevyhrávám tak jako před hrami v Sydney, není zase tak špatné. Nebudu v pozici největší favoritky, ale nijak mi to nevadí. Jsem si vědoma, že na medaili mám. Ale uspokojilo by mě i třetí místo," prohlásila Hilgertová.

Stupně vítězů jí nezevšední

Před víkendovým závodem se cítila trochu nervóznější než obvykle, konkurence se totiž v Praze sešla i s výhledem na OH kompletní. "Věděla jsem, že už postoupit do desítky nebude lehké. Finále mě proto potěšilo," tvrdila úřadující světová šampiónka.

Třetí místo jí poslalo stupně vítězů, kde už ve své bohaté kariéře stála mnohokrát. "Určitě mi to nezevšední. Závod je vždy kus odvedené práce a stupně vítězů jsou jejím ohodnocením a příjemným zakončením zároveň," těšila se česká reprezentantka z úspěchu v Tróji.

Na další si bude moci zadělat už v pátek, kdy ji čeká kvalifikace dalšího závodu Světového poháru v Augsburgu. "Tam ale moc o zkoušku před Aténami nepůjde. Pořadatelé roztáhli program na tři dni a my pojedeme finále až v neděli. Je to dost nepochopitelné, ale nedá se nic dělat," kroutila hlavou Hilgertová.

Pavelková zápolila s rychlostí i žaludkem

Mnohem horší víkend prožila druhá česká olympionička Irena Pavelková. Přepadly ji totiž nejprve střevní potíže a poté i bolesti žaludku a hlavy. "Měla jsem průjem, necítila jsem se vůbec dobře. I proto moje jízda vůbec neměla šťávu," jakoby se omlouvala sympatická kajakářka.

O naděje na dobré umístění přišla už v semifinále, kde si připsala dva šťouchy. "Hlavní chybu jsem ale udělala mezi devátou a desátou, protivodnou brankou. To mě rozhodilo a ty trestné vteřiny už vyplynuly z jízdy," přemýšlela reprezentantka, jíž na nejlepší desítku chybělo 3,63 s.

I přes zklamání z domácího závodu ale ví, že hlavní je v tomto roce olympiáda: "Do Atén poletím 31. července a zůstanu tam do 6. srpna. Pak se vrátím domů a do Řecka znovu vyrazím čtyři dny před závodem."

Nevadí jí časté měnění podmínek a tratí? "Vyhovuje mi to víc. Kdybych měla být déle na jednom místě, asi bych se zbláznila. V Aténách jsme byli trénovat už čtyřikrát, takže kanál i podmínky dobře známe," doplnila Pavelková.

Reklama