Hlavní obsah

Phelps v kvalifikaci znovu zvítězil, na OH ho čeká osm startů

Omaha

Americký plavec Michael Phelps završil v neděli ve velkém stylu své přípravy na olympijské hry, když během národní kvalifikace v Omaze vyhrál čtvrtou z pěti tratí, na nichž startoval. Sedmadvacetiletý fenomén se i díky tomu může v Londýně pokusit o zopakování ojedinělého výkonu, při němž získal na minulé olympiádě v Pekingu zlato ve všech osmi disciplínách včetně štafet, do nichž nastoupil.

Foto: Mark Humphrey, ČTK/AP

Michael Phelps při kvalifikačním závodu na 100 metrů motýlek v americké Omaze.

Článek

Čtrnáctinásobný olympijský vítěz dokázal po náročném týdnu zvítězit na trati 100 metrů motýlek v čase 51,14 sekundy, který je nejlepším letošním světovým výkonem. Za sebou nechal Tylera McGilla (51,32) i velkého rivala Ryana Lochteho, jenž obvykle tuto trať neplave. Právě Lochte byl v Omaze jediným Phelpsovým přemožitelem ve finále polohového závodu na 400 metrů.

Zatímco Phelps může ale na své třetí olympiádě směle pomýšlet na zopakování rekordního výkonu, kdy před čtyřmi lety nasbíral osm zlatých medailí a překonal tak krajana Marka Spitze, jenž v Mnichově 1972 vylovil z bazénu sedm zlatých, Lochte přišel o možnost startu v dalším individuálním závodě. Do Londýna se totiž v každé disciplíně kvalifikovali jen první dva z amerického šampionátu.

Phelps má vedle pěti startů mezi jednotlivci jistotu nominace i pro tři závody štafet, zatímco Lochte, jehož čekají v individuálních závodech čtyři starty, musí ještě čekat, zda na něho ve štafetách zbude místo. Přinejmenším v jednom štafetovém závodě by se však představit měl.

Ve skvělé formě se představila také teprve sedmnáctiletá hvězda ženského plaveckého týmu Spojených států amerických Missy Franklinová. Znakařskou dvoustovku zaplavala za 2:06,12 a rovněž vytvořila nejlepší světový výkon roku.

Při své první účasti na olympijských hrách se kvalifikovala do sedmi disciplín, což se ještě žádné Američance nikdy nepodařilo. Franklinová se také může stát první plavkyní v historii, která na jedněch hrách získá sedm medailí.

Naopak již o svou šestou olympijskou účast bude dnes v závěrečný den amerického šampionátu bojovat na trati 50 metrů volný způsob již pětačtyřicetiletá Dara Torresová.

Reklama