Hlavní obsah

Plavecké mistrovství světa bez Thorpa

SYDNEY

O jednu z nejzářivějších hvězd přijde plavecké mistrovství světa v Montrealu. Do Kanady v červenci neodcestuje Australan Ian Thorpe, jemuž podle jeho trenérky Tracey Menziesové šampionát nezapadá do plánů přípravy na olympijské hry v čínském Pekingu.

Foto: ČTK/AP

Australan Ian Thorpe

Článek

"Ian letos nebude bojovat o světové tituly. Pro australskou reprezentaci bude těžké se s tím vyrovnat, ale je to v jeho zájmu kvůli přípravě na olympiádu v Pekingu," prohlásila Menziesová v australské televizi.

Thorpe loni v Aténách vyhrál závody na 200 a 400 metrů volný způsob a poté si dal delší tréninkovou pauzu. Podle trenérky bude pro dvaadvacetiletého plavce obtížné vrátit se po takové době do vrcholné formy.

"Čeká ho namáhavá cesta. Ale myslím, že je dobře, že si udělal přestávku. Měl čas vyvíjet se po lidské stránce," řekla Menziesová na adresu trojnásobného světového rekordmana.

Thorpe má ve sbírce jedenáct titulů mistra světa v dlouhém bazénu. V roce 1998 se v Perthu stal v patnácti letech nejmladším šampiónem v historii.

Světový šampionát v Montrealu byl ohrožen. Kvůli finančním problémům kanadským organizátorům mezinárodní federace FINA pořadatelství odebrala, ale minulý týden jim ho zase vrátila. Mistrovství se uskuteční od 17. do 31. července.

Reklama