Hlavní obsah

Třiadvacet let v jedné lodi zakončili Volf se Štěpánkem čtyři setiny pod vrcholem

Praha

Končit se prý má na vrcholu. „A my skončili čtyři setiny pod ním,“ usmíval se Jaroslav Volf. Takový kousíček scházel k tomu, aby se spolu s parťákem Ondřejem Štěpánkem loučili s hvězdnou kariérou zlatem v kategorii deblkanoí z mistrovství světa v pražské Troji. Parádní rozlučku s kariérou po individuálním stříbru ozdobili triumfem v závodě hlídek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Volf (vpředu) a Ondřej Štěpánek ve finále MS.

Článek

„Co jsou čtyři setiny? Asi tak dva centimetry. Ale medaile super, takhle jsme se chtěli loučit,“ hodnotil Štěpánek těsný odstup od vítězných Britů Florence s Hounslowem.

Vybojovali olympijské stříbro i bronz, vyhráli mistrovství světa v Praze 2006. Na začátku letošního roku ale vyhlásili, že letošní sezóna bude jejich rozlučková. Po 23 letech strávených v jedné lodi.

Stříbro rozhodnutí nezmění

A nezlomí je ani jejich medailové loučení. „Je třeba skončit včas, necháme to mladým. Vždyť už nás letos celý rok honili a poráželi. Nástupce máme kvalitní,“ hřálo Štěpánka, který se nyní stane koučem čtvrté posádky z Troji Jonáš Kašpar, Marek Šindler a šesté Ondřej Karlovský, Jakub Jáně.

„Beru jako výzvu, že jsem sportovní kariéru zakončil medailí, tak bych k ní teď chtěl dovést kluky,“ předsevzal si Štěpánek, jehož nadřízeným v brandýské Dukle v pozici šéftrenéra bude právě Volf, jenž si bude pomalu zvykat na práci v kanceláři. „Bude to velká změna,“ tuší.

Mohli by přitom závodit dál, vždyť ve 33 letech mezi úplné veterány nepatří. Navíc mají díky medaili z mistrovství světa nominaci do reprezentace pro příští sezónu jistou. Jenže místenka propadne. „Já se těším, že v zimě nebudu muset do vody. Koupím si teplé oblečení a budu stát na břehu,“ plánuje Štěpánek.

Spolu už jen při hlídkách

Konec jedné významné etapy svých životů hned nepocítí. „Jsme zvyklí, že tři týdny nebo měsíc po sezóně bylo volno, takže nám nebude vadit, že nejezdíme. A za ten měsíc bude ošklivo, tak nám znova nebude vadit, že loď nevytáhneme,“ usmívá se Štěpánek.

Přesto se společně v lodi asi ještě objeví. „Třeba kdyby na mistrovství republiky neměli loď pro závod hlídek, mohli bychom do toho naskočit,“ připouští háček posádky Volf.

Reklama