Hlavní obsah

Plavecký svaz uvažuje, že se bude ucházet o ME v krátkém bazénu

Praha

Český svaz plaveckých sportů (ČSPS) uvažuje, že se bude ucházet o pořádání mistrovství Evropy v plavání v krátkém bazénu v roce 2015. Šampionát by chtěl hostit v pražské O2 areně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Naděje českého plavání Simona Baumrtová.

Článek

O této možnosti hovořil už před otevřením víceúčelové haly v roce 2004 tehdejší předseda Českého svazu tělesné výchovy a zároveň šéf ČSPS Vladimír Srb. "Aréna vyhovuje rozměry, kapacitou i technologiemi," řekl tehdy.

V pátek a v sobotu se koná zasedání Evropské plavecké federace (LEN) v Edinburghu, kam pojede generální sekretář svazu Jan Novotný. "Co je potřeba k pořádání ME v pětadvacítce, to jsme zjišťovali už kdysi, to víme. Zatím si ale nemyslím, že je to aktuální téma," řekl ČTK Novotný. České plavání na tomto kongresu zatím kandidaturu podávat nebude. "Pokud bychom ale sehnali peníze, uspořádat by to nebyl problém," dodal Novotný.

Svaz chce využít úspěchů

Zatímco po roce 2005 sláva českého plavání s odchodem Ilony Hlaváčkové, Daniela Málka a Květoslava Svobody ochabla, svaz by nyní rád využil zvýšené popularity díky úspěchům Petry Chocové a Simony Baumrtové, několikanásobných medailistek z kontinentálních šampionátů. Baumrtová by se měla stát tváří kandidatury.

Baumrtová byla na základě svých výsledků pozvána také k exhibičnímu utkání mezi Evropou a USA, které se bude konat 20. a 21. prosince v Glasgowě. Dosud jediným českým reprezentantem na této akci zvané Duel in the Pool byla před dvěma lety v Atlantě polohovkářka Barbora Závadová, která skončila na čtyřstovce šestá.

Praha v minulosti pořádala v Podolí mistrovství Evropy juniorů. Letošní šampionát v krátkém bazénu bude v prosinci v dánském Herningu, ME v padesátce bude hostit příští léto Berlín.

Reklama