Hlavní obsah

Synek po úrazu z hokeje proháněl kajakáře, teď zaútočí na obhajobu

Praha

O víkendu si ještě ve svém fordu mustang zazávodil na pražském letišti, od pátku do neděle se chystá Ondřej Synek prohánět soupeře na lodi. V Bělehradě bude obhajovat skifařské zlato z loňského mistrovství Evropy, byť mu přípravu zkomplikovalo zranění kolene z hokeje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Skifař Ondřej Synek.

Článek

Nezakázal vám trenér hokej?

Snad ne. Už se mě ptali, jestli ze mě trenér ještě nezešedivěl, tak jsem říkal, že byl šedivej už předtím, i když to se mnou nemá jednoduché. Tehdy to byl poslední hokej sezóny, útočil jsem na hattrick a šel sám. Jenže jsem dal tyčku a pak se rozbil o mantinel.

Jak složité tedy bude na loňský triumf ze Sevilly navázat?

Doufám, že to nebude obtížné. Zimní příprava byla super, při posledním tréninku na trenažeru jsem jel tradiční test na šest kilometrů a zajel si osobní rekord o šest sekund. Od pondělí jsem měl jít na vodu, ale v neděli přišlo to zranění, tak jsme museli trochu přizpůsobit přípravu a ještě jsem nezávodil.

První závod sezóny a hned mistrovství Evropy. Je to velká nepříjemnost?

Nikdy jsem to nezažil. Ale po čtrnácti letech vrcholového veslování bych s tím neměl mít problém. Nejede se rovnou finále, jsou tam rozjížďky, pak semifinále. Mám minimálně dva závody na to, abych se rozjel, tak nepředpokládám žádnou komplikaci.

Dá se vaše situace srovnat s loňským rokem, kdy jste měl rovněž delší tréninkovou pauzu po zánětu středního ucha?

Vloni jsem s tím měsíc marodil, měl dvoje antibiotika, protože ty první byly špatné, a dostal jsem vyrážku jako alergickou reakci. To bylo mnohem horší, vůbec jsem netrénoval. Teď jsem jezdil na kajakářském trenažéru skoro rychleji než specialisté, jen jsem nemohl ohýbat koleno, jak mi z něj vytahovali krev a vodu. Ale nic jsem kromě brzkých jarních závodů nezameškal, po třech týdnech jsem byl v lodi a po pěti začal nohu posilovat a vše dohnal.

Jak se kajakáři tvářili, když jste je na trenažeru proháněl?

Když jsem jel první trénink, ptal jsem se kluků ze čtyřkajaku, jak jezdí rychle. Řekli mi nějaká čísla a já jezdil stejně. Tak mi vysvětlili, že tam musím zadat váhu a trenažer si to přepočítá. Když jsem tam dal svoji, jel jsem strašně pomalu. Ale za čtyři pět tréninků jsem se do toho dostal a jezdil i rychleji než oni.

Nedostal jste od nich nabídku k přestupu na kajak?

To ne, já jezdím technicky hrozně, na kajaku se neudržím na vodě. Ale hrubá síla tam byla, tak jsem je asi docela překvapil, jak jsem jel rychle. (úsměv)

Očima trenéra Milana Dolečka
„Je pravda, že mi Ondra každý rok přichystá nějaké překvapení jako teď zranění z hokeje. Ale nemůžu mu kazit radost. Jezdit skif tak dlouho je psychicky hodně náročné, kdybych mu nedovolil se odreagovat u jiných sportů, tak by to nevydržel.“

Reklama