Hlavní obsah

Lepidlo, šrouby, překližka... V Praze se rodí kanál pro Rio. Model stavbu urychlí, říká Pollert

Praha

Tisíce kilometrů od místa, kde bude sloužit, se rodí podoba kanálu, ve kterém se bude bojovat o medaile ve vodním slalomu při olympipádě v roce 2016. V Praze se vše připraví, v Rio de Janeiru pak podle modelu, který vznikl na Českém vysokém učení technickém, budou moci stavět.

Výstavba modelu dráhy pro vodní slalom na OH v Riu 2016Video: Sport.cz

 
Článek

Projekt britské firmy Cundall, která nakreslila i kanál pro olympijské hry v Londýně, postavili studenti pod vedením bývalého deblkanoisty Jaroslava Pollerta mladšího v měřítku 1:13 a do plně funkčního koryta instalovali překážky, jež zanesli do dokumentace.

Účelem výzkumu bylo právě zanesení překážek tak, aby se voda chovala co nejlépe. "Na olympijských hrách v Pekingu to tam dávali za běhu, takže pořád zastavovali a pouštěli vodu. Zatímco v tomto případě se to hlavní odehraje tady na půdě ČVUT a pak se to bude na místě už jen dolaďovat. Myslím, že tak 90 procent překážek zůstane tak, jak jsou tady," prohlásil Jaroslav Pollert starší, bývalý předseda Českého kanoistického svazu, který je konzultantem výzkumu.

Sám pomáhal organizátorům s projektem kanálu pro olympijské hry v Sydney v roce 2000. Tehdy se ale model nestavěl, Pollert vše konzultoval s Australany až na místě. "Byl jsem tam asi desetkrát a ten model (ve tvaru) podkovy jsme vymysleli až tam," vzpomínal. Spolu se svým synem už letos stavěli také model komerčního kanálu pro Auckland.

Organizátoři v Brazílii mají významné zpoždění, výstavba kanálu by měla začít příští měsíc. "Proto to přesné zanesení překážek do kanálu vše urychlí," uvedl Pollert starší. "A myslím, že když už ta olympiáda bude, že se postaví i tenhle kanál," řekl Pollert v narážce na potíže Brazilců.

Kanál bude dlouhý 250 metrů. Převýšení je 4,5 metru a protékat jím bude 12 kubíků za sekundu. Model je vytvořený mimo jiné ze 198 metrů čtverečních voděodolné překližky, 17,9 kilogramu tmelícího lepidla a 2200 šroubů.

Pollertův syn, který nyní pracuje stejně jako otec také na ČVUT, během závodní kariéry jezdil na deblkanoi s Jaroslavem Pospíšilem a ještě i letos se občas sveze ve dvojici s rovněž bývalým deblkanoistou Markem Jirasem.

Reklama

Související témata: