Hlavní obsah

Hlaváčová zažila drama, z La Manche ji tahali záchranáři

DOVER

Hned úvodní trénink Yvetty Hlaváčové na překonání kanálu La Manche v rekordním čase se změnil v pořádné drama. Plavkyni spolu s tréninkovým partnerem Michalem Drozdem uchvátilo rozbouřené moře a nakonec je oba z vln vytáhla až záchranná loď. "Podruhé jsme se s Michalem narodili. Poznala jsem, jak může být moře zrádné," řekla Hlaváčová.

Foto: PRÁVO

Plavkyně Yvetta Hlaváčová

Článek

Hlaváčová navzdory velkým vlnám vyrazila dopoledne společně s členem svého doprovodu Michalem Drozdem na trénink. V mlze, silných proudech a při odlivu ale dvojice záhy ztratila kontakt s pobřežím.

Obou plavců si při jejich vyplouvání z přístavu všiml anglický rybář, který zavolal záchrannou loď. "Ta nás našla skoro tři kilometry špatným směrem a vyprostila z rozbouřeného moře. Bez lodi nebyla šance k návratu. Přes vlny a mlhu nebylo nic vidět," prohlásila plavkyně.

V nastalé situaci musela svého kolegu uklidňovat. "Michal už panikařil, začínala mu být zima. Bojoval tak zuřivě s proudy, že mi uplaval. Vždy se na chvíli zastavil a jen se zeptal, zda vidím břeh. Vlny a proudy nás ale točily všemi směry. Nejeden plavec takhle zahynul," prohlásila Hlaváčová, která měla dosud pocit, že se jí na moři nemůže nic stát.

Voda v kanálu má podle české reprezentantky teplotu 16 stupňů Celsia. Hlaváčová teď bude čekat na vhodné podmínky k zahájení pokusu, ve stejné situaci jsou další Češi Richard Haan a Stanislav Bartůšek. Na překonání La Manche mají limit do středy 3. srpna.

Reklama

Související témata: