Hlavní obsah

Tajfun odsune začátek veslařského MS o dva dny

GIFU (Japonsko)/PRAHA

Veslařské mistrovství světa v japonském Gifu začne kvůli tajfunu dokonce o dva dny později, než bylo původně v plánu. První rozjížďky by na kanálu na řece Nagara měly odstartovat až v úterý 30. srpna.

Článek

Podle upřesněné předpovědi meteorologů totiž tajfun nezasáhne dějiště mistrovství ve čtvrtek, ale až v pátek. Předtím organizátoři musejí rozebrat všechny stavby a uklidit lodě do bezpečí. Práce na uvedení všeho do původního stavu pak zaberou dva až tři dny. Areál by tak měl být opět připraven v pondělí 29. srpna.

Program rozjížděk, které byly rozvrženy do čtyř dnů, by se měl zhustit do dvou dnů. "Závody by však měly skončit podle plánu v neděli 4. září," uvedla zástupkyně Mezinárodní veslařské federace (FISA) Svetla Otzetová na oficiálních stránkách fisa.org.

Podle jejího kolegy Matta Smitha má FISA připraveny čtyři varianty, jak postupovat, stejně jako například na loňských olympijských hrách v Aténách. V Řecku se při problémech s počasím a silným větrem mluvilo například o zkrácení tratí či zrušení opravných nebo semifinálových jízd. Nakonec se však závody odjely podle klasického modelu.

V dějišti šampionátu v Gifu je již i česká výprava, která si dnes poprvé lehce vyzkoušela podmínky přímo na vodě. Pondělní seznamovací trénink byl totiž zrušen. Vedení Českého veslařského svazu (ČVS) se také rozhodlo, že reprezentantům dopraví do Japonska speciální vlnolamy, které by měly lodím usnadnit pohyb na vodě.

"Nepředpokládali jsme, že je budou potřebovat. Jejich použití ale necháme na vůli a rozhodnutí závodníků," řekl generální sekretář Miroslav Vašek ČTK. Vlnolamy si nechali Češi vyrobit již pro olympiádu v Řecku.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.