Hlavní obsah

Hilgertová měla na MS dva "šťouchy", skončila čtvrtá

PENRITH

Nepopulární čtvrté místo si přiveze česká kajakářka Štěpánka Hilgertová z mistrovství světa vodních slalomářů v australském Penrithu. Dvojnásobná olympijská vítězka a obhájkyně titulu se ve finálové jízdě třikrát dotkla branky a připsala si šest trestných sekund. Novou mistryní světa je olympijská vítězka Elena Kaliská ze Slovenska, která byla v obou sobotních jízdách nejrychlejší.

Foto: Archiv

Štěpánka Hilgertová

Článek

Hilgertová si po finále nebyla vědoma žádného šťouchu, vedení české výpravy proto podalo protest. "Proti šťouchu na brance číslo 10, který podle nás nebyl. Sekční rozhodčí ho ale zamítl," řekl s pokrčením rameny kouč české reprezentace Jiří Pultera. "O žádném, co mi nahlásili, jsem nevěděla. Nejméně jeden určitě nebyl. Bylo jasné, že protest nemá šanci," pravila Hilgertová.

Nakonec ale nedělala z porážky velkou tragédii. "Ale medaili jsem chtěla. Kvalifikaci a semifinále jsem si užívala, finále bylo moc upracované," povídala sedmatřicetiletá kajakářka. O konci její kariéry se spekuluje už několik let, Hilgertová však o tom moc hovořit nechce. "Rozhodně jsem teď optimistka. Zajela jsem si letos spoustu krásných závodů. I tady jsem si to užívala," uvedla.

Sadilová jela s horečkou

Do finálové desítky se vešly ještě Irena Pavelková, která útočila ze sedmého místa, ale nakonec si ve finále připsala tři dotyky a svou pozici si nevylepšila. O dvě místa za ní skončila osmatřicetiletá Marcela Sadilová, vítězka kvalifikace a po semifinále osmá žena, jíž se finálová jízda hrubě nevydařila i vinou horečky, s níž se v Penrithu potýkala.

Mezi kanoisty byl nejrychlejší Australan Robin Bell, který díky čisté semifinálové jízdě o 21 setin porazil olympijského vítěze Tonyho Estangueta z Francie. Ten přitom do bojů o medaile málem nepostoupil z páteční kvalifikace, v níž se v převrátil a musel se vracet do branky. Ani semifinále se mu nevydařilo, na medaile útočil až z páté pozice. Třetí skončil stříbrný z aténské olympiády Michal Martikán, semifinálový vítěz.

Indruch to "podělal"

Česká naděje Tomáš Indruch, pátý muž z olympiády v Aténách, si na cenný individuální kov z vrcholné soutěže bude muset ještě počkat. V semifinále ho dva šťouchy připravily o účast v desítce a Indruch se tak musel spokojit až s 18. místem. Jan Mašek, šestý po semifinále, skončil nakonec osmý, do desítky se vešel ještě také Stanislav Ježek.

"Vždyť to říkám: kdo zajede kvalifikaci, potom to podělá," připomněl Indruch své páteční vítězství. Nebyl přitom nervózní. "Ale byl jsem tuhej, ruce mi nešly, nejelo to - a přitom vůbec nevím proč," kroutil hlavou.

Český vodní slalomu v Penrithu tak budou stejně jako na v Aténách zachraňovat deblkanisté. V semifinále jsou bronzoví olympijští medailisté Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek i další medailová naděje Marek Jiras a Tomáš Máder.

Muži - C1:
1. Bell (Austr.) 209,26 (2 trestné sekundy), 2. Estanguet (Fr.) 209,47 (4), 3. Martikán (SR) 210,64 (2), 4. Benzien 214,12 (2), 5. Pfannmöller (oba Něm.) 214,50 (2), 6. Minčík (SR) 214,99 (0), ...8. Mašek 217,65 (4), 10. Ježek 231,40 (10), 18. Indruch (všichni ČR) 112,79 (4) - nepostoupil do finále.
Ženy - K1:
1. Kaliská (SR) 219,86 (0), 2. Planertová (Něm.) 222,69 (0), 3. Dickensová (Fr.) 229,38 (2), 4. Hilgertová (ČR) 229,82 (6), 5. Bongardtová (Něm.) 232,22 (2), 6. Walshová (Brit.) 236,41 (4), 7. Pavelková 236,93 (6), ...9. Sadilová (obě ČR) 242,88 (2).

Reklama