Hlavní obsah

Těla krytá karbonem. Baumrtová a spol. mají pro Rio hi-tec zbraň

Praha

Technologie nejvyšších parametrů bude pomáhat českým plavcům k co nejlepším výsledkům na blížících se olympijských hrách v Rio de Janeiru. Čtvrtou generaci plavek značky Arena vyztužených karbonovými vlákny si jako první vyzkoušela na vlastním těle trojice Simona Baumrtová, Barbora Závadová a Jan Micka, kteří mají zatím jako jediní Češi start v Brazílii jistý.

Čeští plavci dostali plavky pro olympijské Rio.Video: Sport.cz

 
Článek

Závadová novinku s názvem Powerskin Carbon-Ultra už otestovala i v bazénu. „Na dotyk jsou hodně tvrdé, seděly ale dobře. V pohybu nijak neomezují a ve vodě nesou ideálně. Je to druhá kůže," líčila třiadvacetiletá závodnice na čtvrteční prezentaci nových plavek.

Hlavním úkolem uhlíkových vláken zapracovaných do elastického materiálu plavek je komprese důležitých svalových skupin a stabilizace pohybu. „Plavky např. tlumí vibrace stehenních svalů a tím přispívají k optimálnější práci nohou. Současně fixují tělo a pomáhají k lepší rotaci trupu," vysvětloval zástupce společnosti a někdejší reprezentant Daniel Machek.

Micka s plavkami zápasil

Baumrtová oblékala novinku, která v pánské verzi stojí 7000 korun a v dámské ještě o pět tisíc víc, s obavou, jak dlouho se bude do moderního materiálu soukat. „Sama jsem ale byla překvapená, za tři minuty bylo hotovo. To je snad rekord," smála se čtyřiadvacetiletá znakařka.

Podle Micky budou mít nové plavky vliv nejen na samotný pohyb ve vodě, pomohou ale i psychicky. „Každý takový nový kus vybavení člověka v hlavě nakopne," věří. I když přiznal, že napoprvé s oblečením novinky zápasil. „Nemohl jsem se do nich dostat. Podruhé už to šlo líp," vyprávěl.

Reklama