Hlavní obsah

Trať znají dopředu. Vodním slalomářům se ale novinka nezamlouvá. Zoufalý krok, kritizují federaci

Praha

Krok zpátky. Tak označili čeští kajakáři rozhodnutí Mezinárodní kanoistické federace, která obnovila pravidlo, že si vodní slalomáři zkusí kvalifikační trať už v tréninku. „Je proti tomu většina závodníků, tak doufám, že se to neuchytí, přeje si Jiří Prskavec a v to samé doufá i jeho kolega Vavřinec Hradilek.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Český kajakář Vavřinec Hradilek při kvalifikační jízdě na Světovém poháru ve vodním slalomu v Praze.

Článek

Doposud vodní slalomáři trať před závodem neznali, teď však Mezinárodní kanoistická federace přišla se změnou. Rozhodla se, že se vrátí k pravidlu, které tady už bylo kdysi, a to že si závodníci zkusí kvalifikační trať již během tréninku.

„Jsem z toho docela rozladěný. Řekl bych, že je to takový zoufalý krok od ICF. Tohle už tady bylo před pětadvaceti lety a nevidím důvod, proč by se to mělo obnovovat,“ vyjádřil svůj názor na věc Vavřinec Hradilek. „Podle mě je umění, když sjedete trať, aniž bychom ji uměli nazpaměť,“ vysvětloval třicetiletý kajakář.

„Slyšel jsem, že je to kvůli tomu, aby se vyrovnaly rozdíly, řekl bych, že to ale bude naopak a lepší závodníci na tom budou ještě lépe,“ dodal Hradilek a jeho slova potvrdil i Jiří Prskavec. „Podle mě se v tuhle chvíli stavěli už tak dost lehké tratě, a teď když je budeme mít ještě dopředu nastudované, nevím. Je to krok zpátky,“ prohlásil čtyřiadvacetiletý vodní slalomář.

„Zatím to zavedli pouze na kvalifikaci a budou to testovat v prvních třech Světových pohárech. Už teď se to ale většině závodníků nelíbí. Doufám, že se to neuchytí a bude to jen takový pokus, který se nevydařil,“ přeje se bronzový medailista z letošního evropského šampionátu.

Pomůže rozhodnutí Mezinárodní kanoistická federace, že si závodníci mohou vyzkoušet kvalifikační trať už během tréninku, zvýšení dramatičnosti závodů ve vodním slalomu?
Ano. Souhlasím s nápadem Mezinárodní kanoistická federace
6,6 %
Ne. Zastávám shodný názor s Vavřincem Hradilkem
93,4 %
Celkem hlasovalo 442 čtenářů.

Reklama

Související témata: