Hlavní obsah

Plavkyně uprchla ze Sýrie a byla v šoku, když se dozvěděla, že má závodit v Maďarsku

Budapešť

Syrská plavkyně Yusra Mardiniová (19), která uprchla do Německa, byla podle vlastních slov v šoku, když se dozvěděla, že by měla závodit na mistrovství světa v Budapešti. „Bála jsem se, že mě pak nepustí zpět do Německa,“ cituje Mardiniovou server index.hu. Obav bylo více, ale vše se obrátilo...

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Syrská plavkyně Yusra Mardiniová.

Článek
Fotogalerie

Syrská plavkyně se loni zúčastnila olympijských her v Riu de Janeiro v rámci družstva sestaveného z uprchlíků. Ze Sýrie uprchla v roce 2015 se svou sestrou, když jejich dům zničily bomby. Procházely i Maďarskem a na tuto zemi nemají podle slov Mardiniové dobré vzpomínky. „Přespávaly na nádraží, obtěžovali je policisté a lidé se k nim chovali nepřátelsky," napsal server index.hu.

Účast na mistrovství světa v Budapešti jí však pomohla změnit názor na Maďarsko a na Maďary. „Jako uprchlík jsem měla z této země velmi špatný dojem. Teď se všechno změnilo," dodala plavkyně.

Mardiniová se mistrovství světa v Budapešti opět zúčastňuje jako členka týmu uprchlíků. Když se jí novináři zeptali, zda by na příští olympiádě chtěla reprezentovat Sýrii nebo Německo, odpověděla diplomaticky: „Pokud by existovala společná vlajka, která by reprezentovala Sýrii, Německo i uprchlíky, pod ní bych soutěžila s největší hrdostí."

Reklama

Související témata: