Hlavní obsah

Po penalizaci Wild Oats vyhrála Sydney-Hobart jachta LDV Comanche

Jachta Wild Oats XI přišla o rekordní deváté vítězství v proslulém závodu ze Sydney do Hobartu. Loď kapitána Marka Richardse dostala hodinovou penalizaci za nebezpečný manévr, na první místo se díky verdiktu rozhodčích posunula jachta LDV Comanche.

Foto: Steve Christo, Reuters

Jachta Wild Oats na trati závodu ze Sydney do Hobartu.

Článek

Právě s tou se v úterý Wild Oats XI krátce po startu málem srazila. Zástupci Comanche podali v cíli protest, který jury uznala a poprvé od roku 1990 tak změnila držitele prvního místa. Comanche v závodu dlouho vedla, nakonec však na Wild Oats XI ztratila 26 minut.

Wild Oats XI se mohla penalizaci vyhnout, pokud by hned po incidentu provedla obrat o 720 stupňů. "Ano, ta možnost tam byla, pokud bychom cítili, že to byla naše vina. Hovořili jsme o tom, ale nakonec jsme to neudělali. Po bitvě je každý generálem," řekl Richards.

Ten zvládl trasu dlouhou 630 námořních mil (1170 km) v nejrychlejším čase historie 1 den, 8 hodin, 48 minut a 50 sekund. Rekord loňské vítězné jachty Perpetual Loyal vylepšila Wild Oats XI téměř o pět hodin, dosavadní nejlepší čas letos překonaly ještě čtyři další lodě.

Reklama

Související témata: