Hlavní obsah

Vynikající zápas rozhodl podle trenéra Vůjtka třetí gól Rusů

PRAHA

Vynikající zápas byl podle trenéra Vladimíra Vůjtka k vidění v důležitém souboji ve skupině B olympijského turnaje mezi Ruskem a českým týmem. Klíčovým pro výhru Rusů byl z pohledu zkušeného kouče okamžik ze 42. minuty, v níž Alexander Ovečkin poslal k ledu na půlící čáře Jaromíra Jágra, obral ho o puk a Jevgenij Malkin krátce nato zvýšil už na 3:1 pro sbornou.

Foto: ČTK/AP

Roman Polák si osedlal Rusa Ovečkina.

Článek

"Viděli jsme vynikající zápas, na těch užších kluzištích je to opravdu atraktivní podívaná," řekl ČTK Vůjtek. "V první třetině se hrál vynikající hokej, oba týmy využily přesilovky. Celé to asi rozhodla ta trochu náhodná branka ve třetí třetině, kdy Ovečkin na půlce trefil Jágra a Rusové dali třetí gól," připomněl Vůjtek. "Dalším faktorem byl výkon těch jejich hlavních hvězd Ovečkina s Malkinem," doplnil.

Uznávanému odborníkovi, jenž si úspěšným působením vydobyl právě v Rusku skvělé renomé, se však mužstvo, které reprezentuje Českou republiku ve Vancouveru, i přes poslední porážku zamlouvá. "Opravdu se mi líbí. V brance vynikající Vokoun, který to drží. Velice dobrá obrana, obránci jsou silní v osobních soubojích, nedělají žádné velké chyby a obranu dobře jistí," všiml si Vůjtek.

Češi mohou spoléhat na vyrovnanost

Velká síla však podle jeho názoru spočívá i v ofenzivě. "Jsou to vynikající útoky, někdy se možná mluví o tom, že budou rozhodovat hvězdy, ale tenhle tým může sázet na vyrovnanost. Má velkou sílu i ve třetí a čtvrté řadě," konstatoval Vůjtek.

Rozhodně nezatracuje ani Martina Havláta, který si dosud připsal ve třech vystoupeních pouze jednu asistenci, a přestože je členem první útočné řady, stal se hlavní postavou spekulací o případných změnách v sestavě. "Zbytečně moc se to dramatizuje a já bych nechtěl být v kůži Martina. Zase tak špatné výkony nepodává. Pořád se o tom však mluví a podle mého je to vůči němu neseriózní. Byl vybrán jako jeden z vůdců, ale teď to má o to těžší," přemítal Vůjtek.

Favoritů je víc než jen Rusko a Kanada

Těžko však podle jeho názoru označit jako hlavní favority turnaje pouze Kanadu a Rusko. "Říkal jsem to hned, že tam je šest vyrovnaných mančaftů, které to mohou vyhrát. Slováci podávají také dobré výkony, určitě jim nechci křivdit, ale na celkové vítězství podle mého nedosáhnou," odhadoval Vůjtek.

Od do nebes vynášených Rusů čekal možná o trochu více. "Zklamali mě těch posledních dvanáct minut. Ztratili tam hrozně moc puků, zdálo se, jako kdyby se báli. Ten gól visel ve vzduchu delší dobu a v těch chvílích je hodně držel nad vodou brankář Nabokov," připomněl Vůjtek okamžiky před snížením Milana Michálka na 2:3. "To by se hlavnímu favoritovi turnaje stávat nemělo," doplnil Vůjtek.

Reklama

Související témata: