Hlavní obsah

Koryto je příliš nebezpečné, řekl otci před smrtí sáňkař Kumaritašvili

VANCOUVER/BAKURIANI

Gruzínský sáňkař Nodar Kumaritašvili, jehož smrtelná nehoda při jedné z tréninkových jízd těžce poznamenala úvod olympijských her ve Vancouveru, přiznal svému otci obavy z nebezpečného ledového koryta.

Foto: ČTK/AP

Tragická nehoda gruzínského sáňkaře Nodara Kumaritašviliho

Článek

Kumaritašviliho otec David řekl, že jeho syn vyjádřil před smrtí své obavy během telefonického hovoru z Kanady. Ty se pak naplnily během pátečního tréninku, při němž ztratil nad saněmi kontrolu, vyletěl z trati a narazil ve vysoké rychlosti do sloupu.

„Volal mi asi tři dny před olympiádou a říká: Táto, jsem vyděšený z jedné zatáčky,“ citoval Kumaritašviliho server Times Online. „Odpověděl jsem mu, aby dal nohy na led a zpomalil jízdu, ale odvětil, že když už se do toho pustí, tak jízdu i dokončí. Byl velmi statečný,“ doplnil otec závodníka při rozhovoru ve svém domě v malém gruzínském městě Bakuriani

Představitelé Mezinárodního olympijského výboru i sáňkařské federace uzavřeli vyšetřování celé kauzy s tím, že nešlo o chybu dráhy, ale o „pochybení jezdce“. Přesto ale zkrátili délku závodu mužů a zabezpečili místo, kde se Kumaritašvili zabil. Závodníci vyjádřili respekt k mrtvému soupeři černými proužky na helmách.

Smrt rozvířila debatu o bezpečnostních standardech při závodech. Podle deníku New York Times si na nebezpečně rychlou trať stěžovali i američtí bobisté. K tragédii se vyjádřil i gruzínský prezident Michail Saakašvili, který prohlásil, že „žádná sportovní chyba by neměla vést ke smrti“.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.