Hlavní obsah

Ruský prezident po ZOH žádá demise funkcionářů i změny v přípravě

MOSKVA

Kardinální změny v přípravě sportovců na olympiády i demise funkcionářů požadoval v pondělí prezident Dmitrij Medveděv v reakci na všeobecné zklamání z nejhoršího výsledku ruských sportovců v historii zimních olympijských her. Rusko získalo ve Vancouveru tři zlaté, pět stříbrných a sedm bronzových medailí, což je sotva polovina toho, co si výprava před hrami předsevzala.

Foto: Gary Hershorn, Reuters

Ani Jevgenij Pljuščenko nenaplnil stříbrnou medailí ruská očekávání

Článek

V hodnocení zemí se sportovní velmoc nedostala ani do elitní desítky a skončila jedenáctá. Vancouver byl přitom považován za "generálku" na příští olympiádu, která se za čtyři roky uskuteční v Soči na jihu Ruska.

"Ti, kdo nesou odpovědnost za přípravu na olympiádu, musí nést odpovědnost i teď. Zodpovědní funkcionáři musí přijmout odvážná rozhodnutí a napsat žádosti (o uvolnění). Jestli to nedokážou, tak jim pomůžeme," prohlásil Medveděv, aniž by však konkrétní funkcionáře jmenoval.

Podrobněji se však analýze poslední olympiády míní věnovat na poradě, kterou svolá ještě tento měsíc. Podle médií by funkcionáři měli hlavě státu složit účty 26. března - a ruský sport prý očekávají "reformy a represe". Ještě loni prezident nařídil ministrům a dalším vysokým činitelům opustit místa v čele dvou desítek sportovních svazů.

Možnosti sovětské éry už skončily

"Se zřetelem na to, co se odehrálo ve Vancouveru, musíme kardinálně změnit přípravu sportovců," řekl Medveděv. "Dlouho jsme žili z možností vytvořených v sovětské éře, ale ty jednou skončily. Teď musíme bez jakéhokoliv kolísání začít přípravu na Soči," vyzval.

Rusko podle Medveděva na sport věnuje obrovské peníze, ale olympiáda ukázala, že ani peníze vše neřeší. Napříště mají být v centru pozornosti sami sportovci, a ne sportovní svazy, které prezident přirovnal k "mastným hrncům". Medveděv se také chce osobně setkat s medailisty, i když "bohužel jich moc není".

Prezidentovi na pondělní schůzce s vedením vládnoucí strany Jednotné Rusko přizvukoval předseda sněmovny Boris Gryzlov, podle něhož Rusko zažilo na olympiádě "systémové fiasko". Ruská národní myšlenka podle Gryzlova zní "vždy a všude být první", ale "tím truchlivější" se jeví výsledek.

Budou padat hlavy?

Gryzlov ještě během olympiády varoval ministra sportu Vitalije Mutka a šéfa olympijského výboru Leonida Ťagačova, že výsledek horší než čtvrté místo v celkovém pořadí zemí bude chápán jako selhání.

Zatímco nad Ťagačovem už pondělní noviny bezmála dělají kříž, současně předpokládají, že Mutko bouři kritiky nejspíše ustojí, protože v čele ruského sportu stojí teprve půldruhého roku a býval poradcem premiéra Vladimira Putina.

Mezitím se ke kritikům vancouverské výpravy přidali další činitelé, včetně moskevského starosty Jurije Lužkova, předsedy horní komory parlamentu Sergeje Mironova či prezidentova poradce Sergeje Prichoďka, podle něhož sborná "vystoupila pod vší kritiku".

Reklama