Hlavní obsah

ŠKORPILŮV ZÁPISNÍK: Vyhrávat 1:0 je umění. Za tohoto stavu se ke konci dostavuje závěrečný chaos

Praha

Každý zápas začíná za stavu 0:0. Ještě než začne, jsou jedni pasováni do role favorita, nebo jsou soupeřům přisouzeny šance vyrovnané. O výhře rozhoduje řada faktorů, které v jednotlivých utkáních mají různou platnost. Mezi soupeři rozhoduje rozdíl tu v individuálních schopnostech hráčů, tu v týmovém výkonu, bojovnosti, běhání, motivaci, psychické kondici nebo odolnosti, příznivém průběhu utkání, štěstí, přičemž ve výčtu by bylo možno pokračovat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský kouč Pavel Vrba dobře ví, že vyhrávat 1:0 je umění.

Článek

Už při posuzování rozdílu ve výkonnosti mužstev je možno konstatovat, že z deseti zápasů mezi stejnými soupeři může silnější vyhrát osmkrát, zatímco slabší třeba jednou. Ale může!

Slavia po povedeném utkání Evropské ligy v Kodani narazila v domácí soutěži na přijatelného soupeře. Nahrál jí i průběh zápasu. Do 21. minuty dala dva góly, a když se o poločase Dukla poradila, jak na to, dostala za čtyři minuty po příchodu na hřiště třetí. Když k tomu připočteme střelecké vystoupení Stocha, máme zápas, který si trenér Trpišovský užíval, zatímco trenér Dukly Skuhravý trpěl.

I Plzeň může mluvit o povedeném utkání v Madridu, i ona měla následně v lize přijatelného soupeře. Trenér Vrba s novináři příliš nevychází, a ti pak při opakovaných výhrách 1:0 píší, že se Plzeň trápila a strachovala o výhru až do konce.

Jenže vyhrávat 1:0 je velké umění. Bez takto získaných bodů titul těžko získáte, stejně jako se bez nich v soutěži nezachráníte. Umění je to proto, že dohrát zápas do vydařené koncovky znamená mít mužstvo psychicky odolné s dobrou psychickou kondicí. Sám jsem vždy v 80. minutě zápasu na lavičce říkal, že se nám blíží závěrečný chaos.

Nad Slováckem Plzeň vedla a všechno se zdálo v pohodě, i když zahazovala vyložené šance. Především když dal Procházka v 67. minutě z penalty gól na 2:0.

Když jsem skoro po každém vstřeleném gólu svého mužstva řval na hráče: „Neoslavujte to," zajisté jsem věděl proč. Hráči po vstřeleném gólu ztrácejí koncentraci a nemyslí při hře bez míče dopředu. A tak i v Plzni snížil za dvě minuty Daníček na 2:1 a dál už to bylo o tomtéž, jako za stavu 1:0.

Slovácko je první - v počtu přihrávek

Slovácko je v tabulce poslední, ve třinácti zápasech dalo dvanáct gólů. Ale považte - v „Dohráno plus" je fotbalovému národu sděleno, že je první v počtu přihrávek. Dle výsledků pravděpodobně těch, které nikam nevedou... Bylo by zajímavé vědět, kolik jich bylo na vlastní polovině a kolik naopak v poslední třetině hřiště před bránou soupeře.

O výhrách dalších heslovitě. Ostrava vyhrála bez Baroše, Zlín porazil Spartu, ale proč by ne, když to jsou sousedi v tabulce, mezi nimiž je dvoubodový rozdíl?! Opava se vrátila z vyhnanství, a to je jako soulož legionáře po návratu domů.

Olomouc otočila výsledek střetnutí s Karvinou za osm minut. Z toho mi plyne, že psychická kondice a odolnost je u poražených na pováženou. Možná, že kdyby nedala Karviná druhý gól a nevedla 2:0, výhru 1:0 by uhájila. Je to paradox, ale z vlastní zkušenosti vím, o čem mluvím.

Mladou Boleslav dostal do vedení již v 6. minutě brankář Bohemians Valeš svou rozehrávkou. Je nová doba, host vyhání vrchního, zaznělo ve filmu. Ve fotbale také nastala. U brankáře se ptáme, jak hraje nohama, u obránce jak útočí a u útočníka, jak brání. Já bych byl raději, kdyby brankář nedostával góly, obránce uměl bránit a útočník se trefil do branky.

Bývalý československý fotbalista. V minulosti Ladislav Škorpil rovněž trénoval československou juniorskou fotbalovou reprezentaci a českou reprezentaci do 21 let. V sezóně 2001/2002 společně s Josefem Csaplárem vyhráli se Slovanem Liberec český titul

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.