Hlavní obsah

Nadal míří za třetím titulem na Roland Garros

Pařížský grandslam se pomalu, ale jistě blíží ke konci - dnes má na programu semifinálové duely. Mezi nejlepší čtyřkou nechybí druhý nasazený a na French Open doposud nikdy neporažený Rafael Nadal. V cestě za obhajobou dvou titulů mu dnes stojí o rok mladší Novak Djokovič.

Článek

S ním má španělský antukový král bilanci 3:1 na zápasy. První vítězství si připsal se Srbem přesně před rokem ve čtvrtfinále Roland Garros. Zbylé tři vzájemné souboje odehráli tito hráči letos - Djokovič našel na Španěla recept na hardu ve čtvrtfinále podniku v Miami. Na antuce je Nadal o hodně silnější, což dokázal během posledních dvou uplynulých měsíců.

Na úvod antukové sezony triumfoval na prestižním podniku ATP Masters Series v Monte Carlu, když ve finále přehrál ve dvou setech světovou jedničku - Rogera Federera. Toto vítězství následně potvrdil na podniku v Barceloně, kde nenašel přemožitele stejně jako v zápětí v Římě. O svou famózní antukovou řadu vítězství přišel až před třemi týdny v Hamburku, kde ve finále podlehl Federovi.

Ani na hardu se ale Nadalovi nedařilo letos špatně - triumfoval na turnaji ATP Masters Series v Indian Wells, semifinále si zahrál v Chennai. Na prvním grandslamu sezony - Australian Open - skončil mezi osmičkou nejlepších stejně jako na turnaji Masters v Miami. Celkově letos teprve 20letý Španěl zvítězil na okruhu ATP v 40 zápasech z 46 hraných.

Mezi těmito vítězstvími jsou už započítána i ta, která si připsal momentálně v Paříži. S Juanem Martinem Del Potrem, Flaviem Cipollim, Albertem Montanesem, Lleytonem Hewittem i ve čtvrtfinále s Carlosem Moyou potvrdil, že na pařížské antuce neprohrává. „Tři roky bez porážky jsou příjemné a určitě mi dodaly mnoho sebevědomí a zkušeností,“ říká Nadal.

O jeho neporazitelnost ho dnes bude jistě chtít připravit mladý Srb, který teprve před pár dny oslavil 20. narozeniny - Novak Djokovič. V tuto chvíli je šestým hráčem žebříčku ATP a letos jen navazuje na loňskou sezonu, ve které se začal prosazovat a pomalu ale jistě se dostávat mezi nejlepší hráče světa. V roce 2007 zaznamenal už 40 vítězství a pouze 8 porážek. Triumfoval na podniku v Adelaide, vyhrál i prestižní Sony Ericsson Open a před měsícem si připsal antukový titul v portugalském Estoril.

Před dvěma měsíci si navíc zahrál i finále v Indiana Wells, kde nestačil pouze na svého dnešního soupeře. Semifinálovou účastí ozdobil podnik v Rotterdamu a ve čtvrtfinále skončil v Dubaii, Hamburku a Římě. Na tyto úspěchy navazuje momentálně v Paříži, kde si postupně poradil se Santiago Giraldem, dvěma domácími hráči Laurentem Recoudercem a Olivierem Patiencem, Fernandem Verdascem a předevčírem i překvapením pařížského grandslamu - Igorem Andrejevem, se kterým vyhrál nakonec hladce 3:0 na sety.

„Nebyl to ale vůbec jednoduchý zápas. Andrejev je specialistou na antuku, hraje hodně kroucených míčů a s tímto povrchem si opravdu velmi dobře rozumí. Je to velmi nebezpečný hráč. Porazil Roddicka, Baghdatise a spoustu dalších kvalitních tenistů. Jsem šťastný, že jsem tento klíčový zápas zvládl,“ řekl Djokovič po utkání s Rusem.

Myslíte si, že Nadal dnes potvrdí svou statistiku na antuce a celkově po čtvrté v kariéře najde recept na mladého Srba? Jestliže ano, poté si na něj vsaďte - kurs je 1.06. Jste-li názoru, že Djokovič dnes ukončí Španělovu šňůru vítězství na Roland Garros, pak využijte kursu 5.95, který vypsala společnost bwin. Na zápas budou samozřejmě nabízeny i live sázky.

Reklama