Hlavní obsah

Berdych má šanci proklouznout mezi nejlepší osmičku

Nejen v ženské, ale i v mužské dvouhře je v osmifinále Wimbledonu české želízko v ohni. Mezi nejlepší šestnáctku se na třetím grandslamu sezony probojoval Tomáš Berdych, kterému se dnes na kurtu postaví zkušený Jonas Bjorkman.

Článek

Česká jednička měla letos slabší úvod sezony. Na hardu zaznamenal 11. hráč žebříčku ATP hned 7 porážek, což bylo k počtu 8 vítězství na Berdychovi poměry opravdu hodně. Z toho plynul jediný turnajový úspěch, kterým byla čtvrtfinálová účast v Sydney. Do 4. kola se dostal na Australian Open, kde nestačil na silného Davyděnka. Hned v úvodních zápasech končil na dvou turnajích ATP Masters v Indian Wells a Miami.

Přechod na antuku ale rodákovi z Valašského Meziříčí vyšel náramně. Na turnaji ATP Masters Series v Monaku porazil postupně porazil hned několik velmi dobrých hráčů. Prohrál až v semifinále s na antuce „neporazitelným“ Nadalem. Stejně dobře se svěřencovi Jaroslava Navrátila dařilo na následujícím turnaji v Mnichově, kde ho v semifinále vyřadil Rus Južnyj.

Ne o moc hůře se vedlo Berdychovi na turnaji série Masters v Římě, tam skončil ve čtvrtfinále na raketě domácího Volandriho. Na Roland Garros však zcela vyhořel - v úvodním kole prohrál hladce 0:3 na sety se Španělem Guillermo Garciou-Lopezem. Na trávě má tak co napravovat, což se mu prozatím daří. Před dvěma týdny si připsal své první turnajové vítězství na trávě - triumfovat se mu podařilo v Halle. V tomto duchu pokračuje momentálně v Londýně, kde si už poradil s Nicolasem Massu, Michaelem Llodrou a Hyung-Taikem Lee.

Dnes ho čeká soupeř z jiné generace - 35letý Jonas Bjorkman. „Je to těžký výběr. Björkman tady loni byl v semifinále. Sám bych ho možná trochu více preferoval,“ konstatoval k soupeři Berdych. Zkušený Švéd bojuje na okruhu ATP už od roku 1991 a stále se drží mezi elitní padesátkou - momentálně je 35. hráčem světa. V posledních sezonách se spíše specializoval na čtyřhry, ani letos tomu není jinak. V páru s Mirnyjem se dokázal probojovat například do finále Australian Open.

Úspěchy však letos zaznamenal i v singlu; čtvrtfinále si zahrál na turnaji v Marseille, dokonce do semifinále se probojoval před 14 dny v Nottinghamu, kde ho vyřadil až Arnaud Clement. Tím jen potvrdil své umění na trávě, které aktuálně prokazuje na Wimbledonu, kde obhajuje svou loňskou semifinálovou účast. Prozatím si poradil s Fernandem Vicente, Y.-T. Wangem a Waynem Arthursem.

Myslíte si, že český hráč dnes potvrdí své postavení v žebříčku a proklouzne na Wimbledonu do čtvrtfinále? Jestliže ano, tak si vsaďte u společnosti bwin s kursem 1.20. Jste-li opačného názoru, tím pádem věříte kvalitě Švéda, pak využijte kursu 3.60.

Reklama