Hlavní obsah

Získá dnes Federer 50. titul kariéry?

Tenisový turnaj ATP Masters v Cincinnati s celkovou dotací přes 2 mil. amerických dolarů má dnes na programu finálový zápas mezi světovou jedničkou Rogerem Federerem a Jamesem Blakem.

Článek

Oba hráči se ve vzájemných duelech utkali již šestkrát. Poprvé na sebe narazili již v roce 2003 na US Open, kde zvítězil švýcarský tenista. Všechny další zápasy měli stejného vítěze, ale například loni na US Open odehrál Blake se světovou jedničkou slušný zápas, který skončil ve čtyřech setech.

V úvodu letošního roku zvítězil Roger Federer na Australian Open, kde ve finále porazil Chilana Fernanda Gonzaleze. O týden později slavil triumf v Dubaji. Na následujících turnajích ATP Masters příliš neoslnil. V Indian Wells vypadl hned ve druhém kole s Guillermem Caňasem a v Miami podlehl stejnému soupeři v osmifinále. Na antuce v Monte Carlu nestačil až ve finále na Rafaela Nadala, kterému porážku oplatil v Hamburku. Na Rolland Garros byl ve finále úspěšnější Nadal a ve Wimbledonu už opět úřadoval rodák z Basileje. Minulý týden v Montrealu ukázal 26letý tenista, že není neporazitelný, když ve finále prohrál s Novakem Djokovičem.

Ve včerejším semifinále se světová jednička na vítězství hodně nadřela. Proti Lleytonu Hewittovi po vyhraném prvním setu ztratil Švýcar druhý v tie-breaku. Ve zkrácené hře skončil i poslední set, ve kterém už ale Federer nezaváhal.

James Blake vstoupil do sezony vítězstvím na turnaji v Sydney. V osmifinále na Australian Open vypadl rodák z New Yorku s Fernandem Gonzalezem a o týden později nestačil až ve finále v Delray Beach na Belgičana Xaviera Malisse. Na dalších třech turnajích nepřešel nikdy přes druhé kolo. Na začátku dubna prohrál v semifinále v Houstonu s Marianem Zabaletou. Ve Wimbledonu prohrál ve třetím kole s Juanem Carlosem Ferrerem, ale v Los Angeles prohrál až ve finále s Radkem Štěpánkem. Ve čtvrtfinále v Indianapolis nestačil na krajana Querreyho a v Montrealu musel vzdát zápas druhého kola s Lleytonem Hewittem.

Po třísetovém čtvrtfinále se Samem Querreyem se americký tenista utkal o postup do finále s přemožitelem Tomáše Berdycha - Nikolajem Davyděnkem, kterého porazil celkem hladce ve dvou setech a upravil jejich vzájemnou bilanci na 6-0.

„Nevím čím to je, jednoduše se snažím proti němu hrát nejlepší tenis. Možná jsem na tom lépe fyzicky. Po pěti výhrách jsem šel do zápasu se sebedůvěrou,“ řekl po úspěšném semifinále osmý hráč světa James Blake.

„Rogerovu hru znám. Všichni jsme ho viděli mnohokrát ve finále, a tak vím, co od něj čekat a jak výborný může být. Tento kurt mě ale vyhovuje, cítím se dobře, můj žaludek je v pořádku a o vítězství se rozhodně poperu,“ dodává Blake s vyhlídkami na dnešní finále.

Ve většině zápasů je Roger Federer favoritem a ani dnes tomu není jinak. Na jeho výhru vypsala sázková kancelář bwin nízký kurs 1.15. Na výhru Jamese Blaka určili bookmakeři kurs 4.14.

Reklama