Hlavní obsah

Češi se představí na stadionu, kde za rok vyvrcholí ME

Českou fotbalovou reprezentaci dnes čeká přátelský zápas ve Vídni. Hostitel nadcházejícího evropského šampionátu se samozřejmě neúčastní kvalifikace a i proto bere tyto přípravné zápasy dosti prestižně.

Článek

Češi vstoupili do jarní části kvalifikace v březnu na Letné zápasem s Německem. Proti západnímu rivalovi podali velmi mizerný výkon, Němci výborně četli hru a nakopávané míče na Kollera, což byla jediná taktika českého mužstva, sbírali bez sebemenších problémů. Právem tak po konečném hvizdu italského sudího Roberto Rosettiho neodcházeli čeští reprezentanti ze hřiště se vztyčenými hlavami. O pár hodin později už bylo ale vše jinak - pětice Jiránek, Ujfaluši, Rosický, Polák a M. Čech dlouho do rána popíjeli a oslavovali Ujfalušiho narozeniny, podle dalších informací dokonce v dámské společnosti. Alespoň trochu udobřit si fanoušky se jim povedlo o dva dny později v Liberci, kde porazili outsidera Kypr. Na jednu stranu negativní a na druhou pozitivní dojmy následně přinesla bezbranková remíza ve Walesu.

Tento výsledek potvrdil zlepšující se defenzivní činnost a také velmi špatnou ofenzívu, která se jen těžko prosazuje. Právě s cílem zlepšit tuto herní činnost odjeli reprezentanti do Rakouska. „Budeme tentokrát více preferovat útočnou fázi, která nám v posledních zápasech více méně pokulhávala. Stejně jako soupeř jsme moc branek nedávali,“ uvědomuje si trenér Karel Brückner střelecké trápení jeho mužstva. Jeho taktice však moc nenahrává absence kapitána Tomáše Rosického, místo něhož dnes povede mužstvo brankář Petr Čech. Jen na poločas by navíc měl nastoupit lehce zraněný David Jarolím, který navíc už v pátek hraje bundesligový zápas.

Do útoku však bude připraven objev posledních týdnů - Martin Fenin. Ten se předvedl ve skvělém světle na uplynulém MS do 20 let a v lize dal už tři branky, díky čemuž jsou Teplice stále bez ztráty kytičky. Podle slov trenéra české reprezentace by měl dvacetiletý útočník odehrát celý poločas.

Ani rakouská reprezentace do dvaceti let nepřišla na MS zkrátka, když skončila na krásné čtvrté příčce. Josef Hickersberger toto nepřehlédl a v jeho výběru si dnes odbudou premiéru stoper Prödl a útočník Harnik, kteří by se dokonce měli objevit v základní sestavě. Chybět Rakušanům ale bude kapitán Ivanschitz, kterého trápí stejně jako Rosického problémy s kolenem. To je pro naše jižní sousedy jistě velká ztráta i proto, že jejich výběr je podle rakouských expertů nejslabší za poslední roky a bojí se propadáku, který příští rok očekávají.

Rakušany totiž trápí koncovka ještě více než naši reprezentaci, branku už nevstřelili dlouhých 305 minut. „Ofenziva je teď naším velkým problémem, máme rozhodně na čem pracovat,“ uvědomuje si největší problém kouč rakouského výběru, který dnes bude spoléhat na kanonýra Austrie Vídeň Sanela Kuljiče, jenž už letos vstřelil čtyři branky, a jako jeden z mála rakouských reprezentantů hraje ve svém klubu pravidelně.

Češi vstoupí do zápasu v roli favorita - na jejich vítězství si u společnosti bwin momentálně vsadíte s kursem 2.00 rovné. Věříte, že fotbalisté Rakouska protrhnou svou střeleckou nemohoucnost a uhrají s Čechy dobrý výsledek. Potom si vsaďte buďto na remízu - kurs je 3.35 nebo na vítězství domácích s kursem 3.20. A pokud se stále nemůžete rozhodnout, nevadí. Počkejte si do 20:30 a potom začněte sázet live.

Reklama