Hlavní obsah

Brazilci si chtějí spravit reputaci

Bez velkých fanfár vstoupili do dění na mistrovství světa v Německu brazilští fotbalisté. Nad Chorvatskem sice vyhráli 1:0, sklidili ale kritiku za nevýrazný výkon. Povede se dnes jednomu z hlavních favoritů šampionátu zápas o vedení ve skupině F?

Článek

Brazilce museli jako obvykle čelit obrovskému tlaku už před mistrovstvím. Od týmu, který každý předem vidí přinejmenším ve finále, se očekává velkolepá fotbalová show, ke které mělo úvodní utkání daleko. Svůj úkol ale Jihoameričané splnili a dnes budou chtít Austrálii ukázat, kdo je ve skupině pánem. "Máme všechny předpoklady k tomu zápas vyhrát. Musíme to ale brát vážně," varuje brazilský kouč Parreira. "My všichni se musíme o něco zlepšit," vrací se k zápasu s Chorvaty Kaká, autor jediného gólu. Jeho slova se týkají například Ronaldinha, který zaostal za očekáváním; hráčem, který by se ale měl zlepšit podstatně, je Ronaldo. Útočník po úvodním souboji sklidil od brazilských médií zřejmě největší kritiku. Hráč, který má problémy s nadváhou, se musel vypořádat s problémy s infekcí dýchacích cest a nevolností. To je zřejmě hlavní důvod, proč podal proti Chorvatsku špatný výkon a v 69. minutě musel ze hřiště a poté do nemocnice. Proti Australanům by měl ale znovu nastoupit, čehož se soupeři Brazílie obávali. "Je to hráč, který nemusí být ve své kůži, ale potom může během vteřiny udeřit a rozhodnout," řekl trenér Australanů Guus Hiddink. "Nezajímá mě, co píšou v novinách. Já vím, jak dokáže být nebezpečný," dodal.

Jeho tým chce proti Brazílii, se kterou se nemůže měřit po technické stránce, vyrukovat se stejnou taktikou, díky které porazili v úvodním utkání Japonsko 3:1. Hlavní zbraní "Socceroos", jak se jim přezdívá, je tvrdost a fyzická připravenost, se kterou dokáží potrápit i papírově silnější soupeře. "Všichni tu dřeme. Máme velmi, velmi náročné tréninky," prohlásil kapitán Australanů Mark Viduka. "Poslední dva týdny před příjezdem do Německa si všichni mysleli, že snad jdeme do války, protože ta tréninková zátěž byla neuvěřitelná. Ale vyplácí se," dodal útočník, jehož tým se na mistrovství podíval po dlouhých 32 letech a určitě nyní nebude chtít odjet po základní skupině.

Věříte dnes - stejně jako bookmakeři - Brazilcům, nebo dnes podle vás Australané uhrají alespoň remízu a udrží si tak šanci na vítězství ve skupině? Vsaďte si na zápas Brazílie - Austrálie!

Reklama