Hlavní obsah

Dilema slávistické legendy. V létě mi končí smlouva. A jsem jediný, smutní Škoda

Praha

Žije v nejistotě, přestože je pouhých šest branek od vstupu do vybrané společnosti Klubu ligových kanonýrů. Fotbalový útočník Milan Škoda zatížil během podzimu konta soupeřů pěti trefami, celkem jich v nejvyšší soutěži nasázel během kariéry 94! Jenže teď legenda Slavie Praha netuší, co s ní bude.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Budoucnost Milana Škody je stále nejasná

Článek

Když dvakrát skóroval do sítě Českých Budějovic během posledního ligového duelu podzimní části sezony, fanoušci v Edenu bouřlivě oslavovali ofenzivního miláčka a dlouze vyvolávali jeho jméno. „Bylo to úžasné. Hlavně po prvním gólu jsem vše vnímal hodně intenzivně a patřičně si aplaus užíval," vyprávěl Škoda.

Proč jej skandování tribun tolik dojalo? Během podzimu si připadal jako na houpačce. V úvodu sezony většinou seděl jen na lavičce náhradníků. Postupně se ale prosazoval a sbíral zápasové zatížení, aby záhy ze sestavy vypadl zcela. „Vlastně jsem nehrál osm zápasů, respektive jsem naskočil jen na pár minut," připomínal Škoda, že od poloviny října do začátku prosince odehrál jen devět minut proti Plzni a devětadvacet proti Teplicím.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Milan Škoda (vlevo) a Jan Bořil (vpravo) ze Slavie se radují z gólu

„Hodně špatné období. Z osobního hlediska nejhorší okamžik podzimu. Vždyť jsem byl jen na lavičce náhradníků. V lepším případě. Po psychické stránce velice náročné," posteskl si třiatřicetiletý kanonýr, který velmi nelibě nesl, že v pěti zápasech Ligy mistrů odehrál jako jeden z nejzkušenějších v kádru jen osm minut v Miláně proti Interu.

Zápas s Kluží byl snový okamžik

Šanci dostal až v Dortmundu při loučení s nejprestižnější soutěží Evropy, kde odehrál 64 minut. „Přitom odvetný zápas kvalifikace proti Kluži doma v Edenu, do něhož jsem tým vedl s kapitánskou páskou a vybojovali jsme postup do Ligy mistrů, byl naprosto snový okamžik mojí kariéry," vyznal se Škoda.

Právě mizivé vytížení rozvířilo zvěsti o možném odchodu útočníka z Edenu. „Doufám, že proti Českým Budějovicím nešlo o moje poslední vystoupení v dresu Slavie," pronesl zamyšleně, než se odebral na dovolenou. V minulosti Škoda odmítl lukrativní nabídky z arabského fotbalového světa i Číny. A nyní, když je pouhých šest gólů od vstupu do Klubu ligových kanonýrů, by Česko nerad opouštěl.

Sestřih zápasu Ligy mistrů Dortmund - SlaviaVideo: O2 TV Sport

Slavia je prioritou

„Samozřejmě bych nejraději zůstal ve Slavii. Jenže se spekuluje o příchodech jiných útočníků. A já nechci sedět na lavičce a pak končit kariéru v okamžiku, kdy nebudu půl roku hrát. Už nefigurujeme v Evropě a vypadli jsme i z domácího poháru, takže před sebou máme jen patnáct zápasů," krčil Škoda rameny.

„Kádr Slavie je veliký, takže lze očekávat zúžení," věděl Škoda. „V létě mi končí smlouva. A jsem jediný z kádru v takové situaci, což o něčem svědčí," neskrýval útočník Pražanů, že klubové vedení zatím neprojevilo žádný zájem o udržení kanonýra.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Slavie Praha Tomáš Souček, Petr Ševčík, Milan Škoda a Peter Olayinka oslavují trefu proti Teplicím.

Ze slov trenéra úřadujícího ligového lídra Jindřicha Trpišovského vyplývá, že minimálně pro jaro může být Škoda v klidu. „V jakékoliv situaci je Milan nezdolný. Dokáže vytřít zrak všem. Jedna věc je jeho role v kabině. Zažil jsem jen málo hráčů ohledně přístupu a lásky k fotbalu, jako je Milan. Ukazuje, jak se má bojovat o místo. Jako lídra mužstva si jej vážím," prohlásil Trpišovský.

Právě kvůli Škodovi litoval, že ligu čeká přestávka. „Doufám, že se na jaro připraví jako na poslední tři zápasy podzimu, kdy podal mimořádně komplexní výkony, které nepředváděl ani v dobách, kdy sázel šestnáct branek za sezonu. Měl skvělou formu," uznal trenér.

Milan Škoda tak může žít v naději, že během jara metu stovky branek pokoří či se jí alespoň výrazně přiblíží v dresu Slavie. „Vypadá to lehce, ale i šest branek může být hodně, protože přijdou období, kdy tolik nenastupuji nebo mi to prostě tolik nepadá," nepodléhal Škoda euforii ani po chvále od šéfa slávistické lavičky.

Reklama

Související témata: