Hlavní obsah

Extraligový zápas Brna se Zlínem zůstal kvůli mlze nedohrán

Brno

Zápas 2. kola hokejové extraligy mezi Brnem a mistrovským Zlínem byl ve 14. minutě první třetiny kvůli mlze nad hrací plochou předčasně ukončen. Duel, který v té době byl nerozhodný 0:0, se podle vyjádření ředitele extraligy Josefa Řezníčka pro Českou televizi bude hrát v náhradním termínu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fanoušci brněnské Komety.

Článek

"Protože nejsem živě na stadiónu, tak musím vycházet z informací, které mi podávají rozhodčí. Byl jsem s nimi v opakovaném kontaktu. Po přerušení v první třetině jsme se dohodli, že se nechá udělat ledová plocha. Bohužel rozhodčí mi pak sdělili, že to není regulérní a ani bezpečné. Musím s tím souhlasit a budeme hledat nový termín," prohlásil Řezníček.

Reprízu finále uplynulého ročníku si tak diváci v zaplněné brněnské hale neužili. Při třetím přerušení v 9. minutě nechali pořadatelé upravit ledovou plochu, zápas sice po 25 minutách pokračoval, ale po čtyřech minutách se mlha nad ledovou plochou znovu objevila. Po krátké poradě s kapitány rozhodčí René Hradil a Pavel Šír duel předčasně ukončili.

"V hale byla kvůli dešti vysoká vlhkost, kterou přinesli diváci i na svém oblečení. Vlhkost se pohybovala až okolo devadesáti procent. I když běžela vzduchotechnika v hale i ventilátory naplno, jejich výkon nestačil na odstranění mlhy," vysvětlil tiskový mluvčí Komety Michal Chylík.

Hokejisté už po první přestávce očekávali, že se zápas nedohraje. "Podmínky pro hráče byly hodně nebezpečné. Na ledě nebylo vidět puk. Kometa měla navíc bílé dresy, takže se najednou její hráči vynořovali z mlhy. Předtím nebyli vidět. Ze střídačky jsem měl trochu nadhled. Ale brankáři neviděli ani k vlastní modré čáře," konstatoval kouč Zlína Rostislav Vlach. Stejně jako jeho protějšek na lavičce Komety Vladimír Kýhos se nikdy s podobnou situací nesetkal.

Brankáři ani netušili, kdo má puk

Nejtěžší to měli v takových podmínkách brankáři. "Netušil jsem ani, kdo má puk. Vůbec nic jsem neviděl. Jednu chvíli jsem uvažoval, že si v brance kleknu a roztáhnu chrániče. Abych případně chytl puk, kdyby ho někdo vyhodil," popsal stav na ledě brněnský brankář Marek Čiliak. "Hrát se nedalo. Spoluhráči mi říkali, že se neviděli na druhém konci třetiny," dodal.

Podstatně více zapojen do hry byl v nedohrané první třetině jeho zlínský protějšek Libor Kašík, který sledoval situace v obranném pásmu Komety na hrací kostce. "Podle ní jsem se trochu orientoval, kdo má puk. Rodiče mě asi v televizi v mlze vůbec neviděli. I když jsem na ně mával," poznamenal Kašík. Přiznal, že o přestávce při úpravě ledu už byla situace v šatně Zlína hodně uvolněná.

"Padaly hlasy, že si půjdeme střihnout kámen, nůžky, papír a tím určíme vítěze. Nebo si dáme hned nájezdy a půjdeme domů. Když jsme se vrátili na led, tak jsme se snažili vrátit do reálu. Věděli jsme, že se zápas nedohraje. Ale snažili jsme se uhrát do předčasného ukončení co nejlepší výsledek," řekl Kašík.

Obhájci titulu ze Zlína tak i ve druhém zápase zažili nezvyklost. V pátek čekali půldruhé hodiny, než dorazí k utkání hokejisté Mladé Boleslavi. "Doufám, že to nebude dál pokračovat a už se dostaneme do normálního dění," usmál se zlínský kouč Rostislav Vlach.

Podobná situace s mlhou při venkovním dešti v začátku podzimu potkala v hale Rondo před třiceti lety ještě ve federální lize hokejisty tehdejšího Zetoru Brno v duelu se Slovanem Bratislava. Utkání bylo tehdy také několikrát přerušeno, podařilo se ho ale dohrát.

Reklama

Související témata: