Hlavní obsah

Kodaň - Slavia 0:1Letadlo do Dánska málem nestihl, opozdilec Matoušek však trefil sešívaným výhru

MinutaMin. Tým Hráč Akce
46. Matoušek 0 : 1
Záznam online reportáže

Kodaň

Vyhrát všechny domácí zápasy a přivézt nějaký bod zvenku. Takový je postupový plán fotbalistů pražské Slavie v Evropské lize. V Dánsku ho ve skupině C naplnili. Na hřišti FC Kodaň zvítězili 1:0. Rozhodl mladý Matoušek, který přitom kvůli dopravním komplikacím málem nestihl středeční odlet s týmem. Za dva týdny se oba soupeři utkají znovu, tentokrát v pražském Edenu.

Foto: Ritzau Scanpix, Reuters

Slávista Jan Matoušek (vpravo) a Sotirios Papagiannopoulos z Kodaně ve třetím kole Evropské ligy.

Článek

Stejná sestava jako v Petrohradu vyběhla v sešívaných dresech také na trávník kodaňského stadiónu Parken. Tedy i s mladým Matouškem na hrotu, protože uzdravení Tecl se Sýkorou usedli zatím jen na lavičku a Škoda na tribunu.

Zápas začal hodně ostře, Sotiriu hned v úvodní minutě přepálil Kúdelu a vysloužil si žlutou kartu. První šanci si připravila Slavia, po Stochově rohu se k míči dostal Coufal, ale v pádu branku přestřelil. Jinak se naplňoval předpoklad trenéra Trpišovského. Dánský tým spoléhal především na dlouhé nákopy, na které byli sešívaní připravení.

Na chudáku Kúdelovi se za žlutou kartu vyřádil také druhý kodaňský útočník N'Doye a urputná bitva pokračovala bez vážnějších příležitostí. Teprve deset minut před přestávkou se ukázali také domácí. Po rychlé akci připravili pozici pro senegalského kanonýra, ale N'Doye branku hlavou těsně minul. Stejně tak zdálky střílející exjablonecký Greguš. Také Pražané zahrozili, jenže Traoré přečíslení nevyřešil.

Na začátek druhé půle si sešívaní nachystali bleskový úder. Coufal přesně odcentroval a Matoušek pohotově hned prvním dotekem otevřel skóre. Dvacetiletý mladík se tak prvního gólu za Slavii dočkal v pravou chvíli.

Kodaň z posledních 11 domácích zápasů v pohárech prohrála jediný a bylo na ní, aby na Matouškovu trefu odpověděla. Moc jí to nešlo, její stereotypní snažení bylo jen vodou na mlýn sešívaných, kterým se naopak otvíral prostor k brejkům. Jeden mohl využít Traoré, jenže místo zakončení se snažil nafilmovat penaltu a vysloužil si žlutou kartu.

Červenobílí dohrávali utkání velmi sebejistě, ani v samotném závěru nepřipustili očekávaný tlak Kodaně, navíc brankář Kolář rychlým skokem zastavil nájezd Sotiria.

Ziskem tří bodů v Kodani si lídr české ligy výrazně posílil šance na postup. Slavia navíc vyhrála v pohárech teprve druhý z posledních 24 venkovních zápasů.

Utkání 3. kola fotbalové Evropské ligy - skupina C:
FC Kodaň - Slavia Praha 0:1 (0:0)
Branka: 46. Matoušek. Rozhodčí: Banti - Manganelli, Passeri - Doveri, Mariani (všichni It.). ŽK: Soritiu, N'Doye - Bořil, Coufal, Traoré. Diváci: 20.672.
Kodaň: Andersen - Ankersen, Papagiannopulos, Bjelland, Bengtsson - Skov (84. Kodro), Falk Jensen (84. Vavro), Greguš, Fischer (71. Holse) - Sotiriu, N'Doye. Trenér: Solbakken.
Slavia: Kolář - Coufal, Kúdela, Ngadeu, Bořil - Souček - Stoch (86. Frydrych), Hušbauer (90. Deli), Traoré, Zmrhal - Matoušek (72. Tecl). Trenér: Trpišovský.

Reklama

Související témata: