Hlavní obsah

ROV - Švýcarsko 2:4Finské a švýcarské hokejistky jsou v semifinále olympijského turnaje

Aktualizováno

Finské a švýcarské hokejistky budou na olympijských hrách v Pekingu bojovat o medaile. Obhájkyně bronzu z Pchjongčchangu Finky porazily ve čtvrtfinále díky pěti bodům Petry Nieminenové za tři branky a dvě asistence Japonsko 7:1 a narazí na Spojené státy americké. Švýcarky vyhrály nad Ruskem 4:2 a čekají je suverénky turnaje Kanaďanky.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Švýcarské hokejistky Lara Christenová a Andrea Braendliová se radují z postupu.

Článek

Finky budou útočit na čtvrtou olympijskou medaili, protože třetí skončily také při premiéře ženského hokeje pod pěti kruhy v roce 1998 v Naganu a o 12 let později ve Vancouveru.

Za šestou semifinálovou účastí při sedmém vystoupení pod pěti kruhy vykročily Finky po 128 sekundách hry, kdy využila přesilovou hru Nieminenová. V 5. minutě zvýšila náskok Viivi Vainikkaová.

Ještě v první třetině sice snížila Akane Šigaová, ale mezi 26. a 29. minutou Seveřankám zajistily Michelle Karvinenová a opět Nieminenová náskok 4:1. Po 18 sekundách závěrečného dějství dovršila Nieminenová hattrick a výsledek ještě navýšily Susanna Tapaniová a Sanni Hakalaová.

Švýcarky při páté účasti na OH postoupily podruhé mezi nejlepší čtyři, v roce 2014 v Soči dosáhly na bronz.

Bezbrankový stav zápasu s Ruskem prolomila až v 35. minutě po přihrávce Aliny Müllerové Phoebe Staenzová, ale ještě ve druhé třetině vyrovnala Anna Savoninová. Ve 48. minutě vrátila Švýcarkám vedení Dominique Rüeggová. Rusky opět smazaly ztrátu v čase 56:53 díky dorážce Poliny Lučnikovové.

Již za půl minuty ale rozhodla po spolupráci s Larou Stalderovou Müllerová, která u pravé tyče zakončila do odkryté branky. Dvě vteřiny před koncem v oslabení a při power play Ruska pečetila výhru do prázdné branky opět Müllerová, která si tak připsala třetí bod.

Zimní olympijské hry v Pekingu:
Hokej - ženy:
Čtvrtfinále:
Rusko - Švýcarsko 2:4 (0:0, 1:1, 1:3)
Branky: 38. Savoninová, 57. Lučnikovová - 58. a 60. Müllerová, 35. Staenzová, 48. Rüeggová.
Finsko - Japonsko 7:1 (2:1, 2:0, 3:0)
Branky: 3., 29. a 41. Nieminenová, 5. Vainikkaová, 26. Karvinenová, 49. Tapaniová, 53. Hakalaová - 16. Akane Šigaová.

Reklama