Hlavní obsah

Sparta - Brno 1:2 po nájezdechStav série 2:3Kováčik v nájezdech zmrazil Spartu a Brno dělí krok od finále

MinutaMin. Tým Hráč Akce
18. Pivko 0 : 1
19. Simon 1 : 1
81. Kováčik (rozhodující nájezd) 1 : 2
Záznam online reportáže

Praha

Až v nájezdech vyvrcholila pátá semifinálová bitva hokejistů Sparty s Kometou. O výhře Brna 2:1 rozhodl v první sérii slovenský bek Jozef Kováčik. Moravané tak vedou 3:2 na zápasy a od postupu do finále je dělí poslední krok. Šestý duel je na programu v Brně v sobotu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Střelec Brna Libor Pivko (vpravo) přijímá gratulaci od brankáře Marka Čiliaka.

Článek

Vzhledem k tomu, že ve stejnou dobu hrál v Praze o postup do finále Kontinentální ligy i Lev, čekalo se, kolik diváků do holešovické Tipsport arény dorazí fanoušků. Ti dali jasně najevo, jak moc série mezi Spartou a Brnem táhne, neboť do haly dorazilo 11 738 diváků, nejvyšší návštěva letošního play off.

Oba celky se musely obejít bez dvou hráčů - zatímco domácím chyběl obránce Pilař a distancovaný forvard Tomáš Rachůnek, Kometa postrádala potrestaného beka Hanzlíka a forvarda Němce.

Sparta začala mimořádně aktivně, jenže Kumstát se Simonem před brankářem Čiliakem nesupěli. V desáté minutě pláchl hostující obraně Ton, v sólovém úniku neznačil oblíbenou kličku do bekhendu, pak však stáhl puk do forhendu, aby ale netrefil branku.

Kometa se z vedení radovala jen 38 vteřin

Jak uspět ukázal z podobné pozice Tonovi na druhé straně Pivko, když si před Pöpperlem zasekl kotouč na forhend a zasouval do prázdné klece. Jenže radost z vedení vydržela hostům jen 38 vteřin, pak totiž Simon střelou pod horní tyčku srovnal.

Sparta i po první změně stran byla nebezpečnější, jenže tak lehce jako v první dvacetiminutovce už nehrála. A po střele Kempného měla i štěstí, neboť Pöpperle vyrazil puk jen vysoko nad sebe a pak si jej málem nic netušíc srazil do branky. V závěru prostřední třetiny se pak ocitl pod palbou ran Čiliak, jenže Rolinek s Buchtelem nebyli přesní a Tona s Piskáčkem zase brněnský muž s maskou vychytal.

S přibývajícími minutami a stále vyrovnaným stavem bylo jasné, že o vítězi rozhodne jediný gól. Oba celky si to uvědomovaly, a tak se soustředily především na to neudělat chybu a šancí se moc nerodilo. Přesto se do prodloužení jít nemuselo, Forman ale v samém závěru třetí třetiny ztroskotal na Čiliakově lapačce.

V nájezdech uspěl jen Kováčik

V nastaveném čase nejprve Sparta nevyužila přesilovku, pak měl však možnost rozhodnout Hlinka, Čiliak ale fantastickým zákrokem betonem udržel Kometu ve hře. Blýskl se však i Pöpperle, když po Krejčíkově chybě lapil Pivkův pokus při přečíslení dvou na jednoho. A protože svou početní výhodu nevyužilo ani Brno, šlo se na nájezdy.

V nich jako jediný uspěl brněnský Kováčik a přiblížil Kometě finále.

Semifinále play off hokejové extraligy - 5. zápas:
HC Sparta Praha - HC Kometa Brno 1:2 po sam. nájezdech (1:1, 0:0, 0:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 19. Simon (Krejčík, Divíšek) - 18. Pivko (Raška), rozh. nájezd Kováčik. Rozhodčí: A. Jeřábek, Šindler - Barvíř, Pešek. Vyloučení: 4:5. Bez využití. Diváci: 11 738.
Sparta: Pöpperle - Krejčík, Piskáček, Sičák, Polášek, Philipp, Kubát - P. Ton, J. Hlinka, Buchtele - Kumstát, Pech, Rolinek - Klimek, Přibyl, I. Rachůnek - Simon, Divíšek, Forman. Trenéři: Jandač a Moták.
Brno: Čiliak - Kováčik, Kempný, Kuboš, Dlapa, Miller, Žižka - Jakub Svoboda, Čermák, Š. Novotný - T. Svoboda, J. Hruška, J. Káňa II - H. Zohorna, Raška, Pivko - Vondráček, Koreis, Burian. Trenéři: Kýhos, Pešout a Beran.
STAV SÉRIE: 2:3.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Extraliga play off 2014

  • Čtvrtfinále

  • Sparta Praha - logo Sparta Praha Vítkovice - logo Vítkovice
    4 : 1
  • Plzeň - logo Plzeň Brno - logo Brno
    2 : 4
  • Třinec - logo Třinec Pardubice - logo Pardubice
    4 : 1
  • Zlín - logo Zlín Hradec Králové - logo Hradec Králové
    4 : 2
  • Semifinále

  • Sparta - logo Sparta Brno - logo Brno
    3 : 4
  • Třinec - logo Třinec Zlín - logo Zlín
    2 : 4
  • Finále

  • Brno - logo Brno Zlín - logo Zlín
    1 : 4
  1 : 2 sn Pardubice - Třinec 1 : 2 sn   dohráno
20240428T19 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec