Hlavní obsah

Českým atletům má k záchraně pomoci i Šebrle

PRAHA

Přetěžký úkol čeká atlety při jejich návratu do mužské superligy Evropského poháru: záchrana. Ve Florencii se o to pokusí výběr většiny nejlepších domácích atletů včetně olympijského vítěze v desetiboji Romana Šebrleho. Čeští muži se vracejí do elitní společnosti evropské atletiky po šesti letech a od pátku do neděle se vynasnaží, aby se nejednalo o krátkou epizodu.

Článek

Odborníci jim ale příliš nevěří, opory se jim nedostane ani ve statistikách. Na poslední místo je řadí propočty českého statistika Havlína i jeho kolegy z IAAF Butlera. "Boj o udržení bude velmi obtížný, podle žebříčků jsme jasně poslední za domácími Italy," uvědomuje si šéftrenér reprezentace Václav Fišer.

Kde by Češi mohli nahnat body potřebné k záchraně? Butlerova analýza jim přisuzuje jediné vítězství, o které by se měl postarat výškař Ton. Ten byl do nominace zařazen díky lepšímu výkonu venku, který měl při schválení nominace v úterý dopoledne (večer ho v Aténách přeskočil Bába). Jenže soupeři mu budou mj. Polák Bieniek, který už letos překonal 236 cm, nebo Rus Dmitrik.

Stoupající forma řadí vedle Francouze Keity mezi favority i překážkáře Jiřího Mužíka, do širšího okruhu kandidátů na vítězství ve své disciplíně patří koulař Stehlík, při slabší konkurenci dálkařů se očekávají body od Šebrleho. Pokud tyčkař Ptáček zopakuje svůj výkon ze středeční Pražské tyčky 560 cm, posílí tím rovněž naděje na záchranu. "Když budou dobré podmínky, můžu skočit i víc. Kdybychom se udrželi, byl by to super úspěch," zasní se Ptáček.

Naopak velké bodové ztráty se dají čekat ve vytrvalostních bězích. Favority soutěže jsou obhájci z Německa, Francouzi a Britové, loni se i spolu s Poláky a Rusy vešli všichni do rozdílu osmi bodů. Vedle domácích Italů doplňuje startovní pole druhý nováček ze Španělska. Sestupují poslední dva týmy. O kategorii níže, v 1. lize Evropského poháru, budou bojovat české ženy. Loni obsadily 4. místo, podobná pozice by měla být v jejích silách i letos ve švédském Gävle.

"Favoritkami budou Švédky a Maďarky, za nimi jsou tři vyrovnaná družstva, mezi něž počítám i naše holky," říká Fišer.  Dalšími soupeřkami Češek jsou loňské účastnice superligy ze Španělska, dále Finky, Slovinky, Norky a Chorvatky. Na sever odletěly české reprezentantky v nejsilnějším složení včetně diskařky CechlovéPospíšilové a tyčkařky Hamáčkové.

Reklama