Hlavní obsah

Diskařka Racková má olympijskou jistotu

PRAHA

Diskařka Vladimíra Racková pojede na olympijské hry. V sobotu na mítinku v Kolíně hodila kilové náčiní do vzdálenosti 60,04 metru a o 2,34 metru překonala mírnější z kritérií Českého atletického svazu. Ten bude mít v olympijské výpravě minimálně třináct reprezentantů.

Článek

Racková si zajistila start v Aténách díky tomu, že již z loňska má splněný limit A, který má hodnotu 61,00 metru. Původně by tento výkon splňoval pouze horší limit, ale mezinárodní atletická federace ve spolupráci v Mezinárodním olympijským výborem kvalifikační kritéria v některých disciplínách zmírnila.

Racková, která příští týden v sobotu oslaví sedmatřicáté narozeniny, překonala jednašedesátimetrovou hranici v Praze loni v srpnu o tři centimetry. Splněné limity z loňské sezóny musejí atleti potvrdit alespoň výkony lepší, než je mírnější kritérium. S limitem A mohou na olympiádu tři, s "béčkem" jen jeden atlet.

Dá se očekávat, že společně s Rackovou, jež byla v Barceloně 1992 a Sydney 2000, pojede do Atén také Věra Pospíšilová. Ta v letošní sezóně ještě neházela, ale loni byla ve světovém žebříčku nejlepší diskařkou.

Reklama

Související témata: