Hlavní obsah

Dítě na dráze další kuriozitou. Jeho maminka pak týden seděla u překladače, tušil Svoboda

Kladno

Do své sbírky zranění přidal další kuriozitu. Překážkář Petr Svoboda před dvěma týdny v německém Weinheimu při rozcvičení včasným úhybným manévrem odvrátil kolizi s malým dítětem, které se pohybovalo na dráze, ale sám si přitom ublížil. Namožený vnitřní přitahovač ho na deset dnů vyřadil z tréninku a připravil i o Memoriál Josefa Odložila.

Foto: Jan Kucharčík

Překážkář Petr Svoboda při atletické extralize v Kladně.

Článek

Bývalý halový mistr Evropy v Německu běžel svůj zatím nejlepší závod sezóny. V rozběhu předvedl čas 13,65 s. „Vedl jsem asi o pět metrů, najednou jsem kopl do překážky a málem to zabalil. Už tam jsem mohl běžet pod 13,50,“ připomíná.

Když se připravoval na finále, stala se mu málo vídaná věc. „Vybíhal jsem do zatáčky, udělal čtyři kroky, a když jsem se narovnával, najednou před sebou vidím ani ne dvouleté dítě. První mě napadlo uskočit do strany, protože kdybych ho trefil kolenem do hlavy, mohl jsem ho zabít,“ popisoval.

Zlepšení očekává na Krétě

Bolest v třísle ucítil okamžitě, a tak se z finále odhlásil. „Stávají se mi úžasné věci, ale to je Svobodův život,“ hořce se pousmál muž, jenž se loni na dráhu vrátil po více než třech letech zdravotních trablů, které málem vyústily i v amputaci nohy.

Také si maminka dítěte vyslechla své. „Myslím, že pak týden seděla u překladače, jestli si pamatovala, co jsem ji všechno řekl česky. Byl jsem hodně naštvaný, nechápu, co dělá roční dítě v zatáčce na závodní dráze,“ kroutil hlavou.

Teď už ale Svoboda opět závodí, při extralize v Kladně vyhrál v čase 13,69 s. „Pořád to není, co bych čekal, na mistrovství Evropy družstev v Heraklionu to snad bude lepší,“ vyhlíží limit pro MS v Pekingu 13,47 s. „Ale pokud nebudu běhat pod 13,40, snad ani nemá smysl tam jet,“ ví.

Reklama