Hlavní obsah

IAAF se prý snažila utajit doping koulaře Huntera

LOS ANGELES

S šokujícím obviněním proti mezinárodní atletické federaci IAAF vyrukoval někdejší mistr světa ve vrhu koulí C. J. Hunter. "Nabídli mi utajení dopingového případu," prohlásil exmanžel sprinterské královny Marion Jonesové. S nabídkou na ututlání přišel prý generální sekretář IAAF István Gyulai. Maďarský funkcionář obvinění popřel.

Foto: Archiv

Americký koulař C. J. Hunter

Článek

Nabídka měla být velmi konkrétní - vzdej se startu na olympiádě v Sydney 2000 a my tvůj případ nezveřejníme. "Řekli mi, ať soutěžím v Bruselu a pak ohlásím, že kvůli zranění nemohu startovat v Sydney," řekl Hunter listu San Jose Mercury News. Je to první koulařův rozhovor s médii po třech letech. "Nic neříkej, my to zařídíme a příští rok můžeš být zpátky," mělo být hřmotnému sportovci doporučeno.

Podle Gyulaie se Hunter dopustil dezinterpretace. "Je pravda, že jsem tehdy v Bruselu s Hunterem o jeho případu mluvil. Ale takové obvinění je směšné," bránil se Gyulai vehementně. Společně s ředitelem soutěží IAAF Sandrem Giovanellim prý tehdy Hunterovi jen nabídl, ať se stáhne ze soutěží a do oznámení výsledku testu B, a tedy nejméně do skončení olympiády, se kauza na veřejnost nedostane.

"To bylo zcela podle pravidel a stejně jsme se zachovali třeba i v případě Bernarda Lagata," uvedl Gyulai. Vzpomněl si zároveň, že Hunter tehdy plakal a modlil se, aby se o jeho pozitivním testu nedozvěděla jeho tehdejší žena připravující se na olympiádu.

Hunter odevzdal pozitivní vzorek na anabolické steroidy nandrolon a testosteron 28. července po mítinku Zlaté ligy v Oslu. V Bruselu 25. srpna pak za výkon 20,80 metru skončil třetí. Přesně o měsíc později však těsně před zahájením atletických soutěží v Sydney jeho případ prosákl na veřejnost a IAAF jej potvrdila. Hunter se předtím z olympijského startu omluvil kvůli zranění kolena, podrobil se operaci a v Sydney působil jako trenér Jonesové.

Reklama