Hlavní obsah

Na vítězství Tampy nad Buffalem má lví podíl Prospal

NEW YORK

Český útočník Václav Prospal dal dva góly v pátečním zápasu NHL, v němž Tampa Bay vyhrála v Buffalu 4:2. Prospal navíc v první třetině přihrál na branku Davea Andreychuka, jenž se 611. trefou v soutěži dostal na jedenácté místo historického pořadí střelců před Bobbyho Hulla.

Foto: ČTK/AP

Cliffu Ronningovi (uprostřed) z Minnesota Wild blahopřejí Nick Schulz (vlevo) a Andrei Zyuzin poté, co Ronning během včerejšího zápasu s Nashville Predators vstřelil branku. Minnesota nakonec vyhrála 3:1.

Článek

Andreychukovi přinesl posun ve střelecké tabulce gól do sítě týmu, jehož dres oblékal plných dvanáct sezon. Tampa výhrou pokazila inaugurační den novému vlastníkovi Sabres Thomasi Golisanovi, kterému se publikum před zápasem odvděčilo několikaminutovými ovacemi za to, že se stal zárukou dalšího fungování klubu, zmítaného finanční krizí.

"Tohle město si to zasloužilo. Mám tu pořád dům, a když mám možnost, jdu si sem zafandit. Teď už to snad s klubem bude jenom lepší," radoval se Andreychuk z nových zítřků svého bývalého týmu.

Tampa se díky výhře probojovala do čela Jihovýchodní divize o bod před Washington, který doma prohrál 1:3 s Los Angeles. Prospal otevřel už po sedmi minutách skóre, o čtyři minuty později pomohl Andreychukovi k historickému zápisu a třetí kanadský bod získal po střele do prázdné branky patnáct sekund před koncem.

"Proti týmům jako Buffalo bychom neměli ztrácet body. Nicméně patří k těm celkům, které mohou pořádně zamíchat postupovými ambicemi ostatních. Rozhodně dělají souboj o play off zajímavějším, i když sami už nemají šanci uspět," řekl osmadvacetiletý Čech po gólech s letošními pořadovými čísly 19 a 20.

Washington stále bez Jágra

Dosavadní lídr divize Washington dokázal na domácím ledě jen jednou překonat premianta Cristobala Hueta v brance Los Angeles - po přihrávce Roberta Langa poslal Capitals do vedení Sergej Berezin. Ale ostřílený Olaf Kölzig pouhé dvě sekundy před přestávkou inkasoval od nové tváře v týmu soupeře Seana Averyho a dvakrát jej pak překonal ještě ligový nováček Alexander Frolov, jemuž v obou případech přihrál Slovák Žigmund Pálffy.

Washington se musel podruhé za sebou obejít bez zraněného Jaromíra Jágra a přišel o sérii osmi zápasů bez porážky. Francouzský rodák Huet nastoupil vůbec poprvé v kariéře v NHL od první minuty - dosud jen čtyřikrát zasáhl do hry jako náhradník - a měl 21 zákroků.

"Byl vždy tam, kde jsme ho potřebovali. Je ale pravda, že jsme soupeři neumožnili moc šancí," řekl kouč vítězů Andy Murray. Kings jsou v Západní konferenci desátí a ztrácejí osm bodů na osmý Edmonton. Washington je na Východě šestý. "Zbývá nám deset zápasů. Jestli nezačneme hrát lépe, tak pro nás sezona i v případě postupu do play off nebude trvat dlouho," varoval Kölzig.

V zápase Phoenixu s Chicagem se zaskvěl gólman hostů Jocelyn Thibault. Poosmé v sezoně nepustil gól a na výhře 4:0 se podílel i zneškodněním trestného střílení Mika Johnsona. "Včera jsem viděl trénink soupeře a ten Johnsonův pohyb jsem tam zaznamenal," komentoval svou hvězdnou chvilku při nájezdu gólman, který v kariéře vychytal už 35 nul.

Reklama

Související témata: