Hlavní obsah

Nedvěd v cíli přiznal krevní doping

PRAHA

Mezi věžemi Týnského chrámu a Staroměstské radnice to v sobotu ještě pozdě večer vřelo jako v kotli. Na programu bylo hned několik běhů v rámci tradiční pražské maratónské Mattoni Grand Prix. Na pět kilometrů po pražském dláždění i asfaltu vyrazilo na 5500 běžců a běžkyň. Nejsledovanější byl závěrečný Metro běh na 10 km mužů a několika desítek odvážných žen s vynikající mezinárodní účastí. Však se také vítězný Keňan Philemon Limo odměnil tisícům fanoušků novým traťovým rekordem 27:34 minuty. Nejlepší z Čechů Milan Kocourek se časem 29:45 vešel do elitní dvanáctky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Nedvěd během Metro běhu na 10 km v rámci pražské Mattoni Grand Prix.

Článek

Když už si nejlepší dávno odnesli nablýskané poháry a Limo i klíč od nového VW, zaplněné náměstí stále čekalo na svoji hvězdu největší... Na trati se pral s hrbolatými kostkami legendární český fotbalista Pavel Nedvěd. A do cíle to stihl v nádherném čase 46:48 minuty.

„Abych řekl pravdu, nebylo to nic moc. Závod byl hrozně rychlý, což je asi u desítek normální. Běžel jsem tuhle trať poprvé, takže jsem si v podstatě testoval, jakým stylem deset kilometrů běžet, kolik tomu naložit na začátku, abych vydržel do cíle,“ přiznal Pavel Nedvěd, který, nebýt propoceného trika, nevypadal nijak zničeně.

„Ale bylo to fajn. Moc jsem si to užil. Noční Praha je krásná, takhle jsem ji ještě neviděl. Jejími krásami jsem se kochal ze začátku, tak prvních pět kilometrů, pak už nebyly čas ani chuť si s kamarády popovídat, abych neztrácel síly. Jen jsme zdravili diváky kolem trati. Občas jsme si zanadávali nebo se hecovali, ale na to už jsem moc neslyšel. Měl jsem toho dost, hlavně v tom závěru. Kluci to chtěli ještě natáhnout, hlavně David Horák z Adidasu a bývalý spoluhráč ze Sparty Tomáš Votava. Musel jsem je brzdit. Vráťa Lokvenc nás jistil zezadu. Tohle je jiné běhání, než při fotbale,“ dodal.

Pavel Nedvěd během Metro běhu na 10 km v rámci pražské Mattoni Grand Prix.foto: Právo/Jan Handrejch

Slíbil také, že na sobě zapracuje... „Budu se snažit připravit na květnový maratón. Vždycky jsem chtěl zkusit tu makačku, co maj chlapy, kteří uběhnou těch 42 kilometrů. A rád bych to zkusil právě v Praze. Věřím, že to stihnu.“

Vratislava Lokvence nakonec Nedvěd ztratil z dohledu... „Já byl tak patnáct metrů za ním. Už měl asi mlhu, tak mě neviděl. Ale fakt to bylo vražedné tempo, klidně bych to běžel o čtyři minuty pomaleji za těch padesát. Nohama sotva pletu, a to mám dopoledne hrát divizi za Čelákovice... Prý alespoň poločas. Uvidím, co na to tělesná schránka po probuzení,“ říkal už s úsměvem bývalý sparťanský a reprezentační kanonýr Vratislav Lokvenc.

V pátek večer měl Nedvědův běžecký tým soustředění... „To musí být! Bylo dobré. Dali jsme si trošku červeného vína, to kvůli lepším krvinkám... Doping to snad není... Ale nějak jsme to asi špatně spočítali. Příště musím přísun omezit, abych se tolik netrápil, hlavně, kdybych běžel opravdu ten maratón,“ usmíval se Pavel Nedvěd.

Výborný závod předvedly ženy na poloviční trati při Adidas běhu. Favorizovaná Keňanka Priscah Ngetichová-Cheronová, která před dvěma dny běžela na Weltklasse v Curychu, nasadila ďábelské tempo a cílovou páskou proběhl s časem 15:32 min. Nejrychlejší česká běžkyně Petra Kamínková obsadila časem 17:01 výborné osmé místo.

Aby běžci netrpěli před závodem, v jeho průběhu, ani po něm žízní, připravil jim jeho patron Mattoni na 8500 litrů klasické i speciální sportovní minerální vody.

Reklama