Hlavní obsah

Odložilův memoriál uvidí hody oštěpařky Špotákové

PRAHA

Další možností pro české atlety plnit limity na olympijské hry bude 15. ročník Memoriálu Josefa Odložila, který se na pražském stadiónu na Julisce bude konat v pondělí 16. června. Hlavním lákadlem bude kvalitně obsazená soutěž kladivářů a start mistryně světa a vedoucí ženy aktuálních světových tabulek v hodu oštěpem Barbory Špotákové.

Článek

Hlavním závodem bude opět Memoriál Josefa Odložila v běhu na 1500 metrů na počest tragicky zesnulého stříbrného mílaře z olympijského závodu v Tokiu. Favoritem by měl být Keňan Timothy Kiptanui, jehož osobní rekord z roku 2004 má hodnotu 3:30,04 minuty. Na startu budou také čeští běžci zkušený Michal Šneberger a talentovaný Jakub Holuša.

Špotáková bude v Praze házet čtyři dny po svém startu na Zlaté tretře v Ostravě. Na dnešní tiskové konferenci viselo na zdi číslo 69,16 metru, což by znamenalo o centimetr nový český rekord. V době konání pražského závodu už však hodnota rekordu může být jiná. "Kdybych tohle hodila v Praze, byla bych spokojená, takové výkony se nepředvádí každý den," řekla Špotáková.

Závod díky kurzu eura zlevní o 14 miliónů

V kladivářském sektoru by se měli představit první i druhý muž loňských tabulek - běloruský mistr světa a stříbrný olympijský medailista Ivan Tichon a jeho krajan Vadim Děvjatovskij, čtvrtý Slovinec Primož Kozmus či pátý kladivář minulé sezóny Libor Charfreitag ze Slovenska. Ve startovní listině by mělo být devět mužů, který umějí 80 metrů, a s výjimkou Kodžiho Murofušiho z Japonska i všichni finalisté MS v Ósace.

Pořadatelům pomohla i skutečnost, že kladivo se koná v rámci Zlaté tretry příští týden ve středu v Ostravě a mnozí závodníci se do Prahy přesunou. "A výhodný je pro nás také kurz eura," pochvaloval si ředitel mítinku Miroslav Ševčík skutečnost, že i díky tomu celý závod s rozpočtem zhruba 14 miliónů korun zlevní.

"Každá koruna dělá hodně," upozornil Ševčík, že loni se za euro platilo zhruba 28 korun, zatímco dnes pod 25 korun. Navíc odměny se pro závodníky daní patnácti, nikoli pětadvaceti procenty jako v loňském roce.

Letošní ročník má 12 mužských a šest ženských disciplín. Pořadatelé v běhu na 100 metrů slíbili start amerického sprintera Bernarda Williamse, stříbrného medailisty na dvoustovce z olympiády v Aténách. Kvalitní by mohla být výška mužů s českými špičkami, Rusy Andrejem Silnovem či jeho jmenovcem Těrešinem a Ukrajincem Jurijem Krymarenkem. Osmistovku prý poběží Ruska Světlana Čerkasovová.

Předprogram v podobě Dukla mítinku začne v 16:00, hlavní disciplíny odstartují o hodinu později. Konec je naplánován kolem 20:00.

Reklama

Související témata: