Hlavní obsah

Šest nových atletů splnilo limity pro Atény

KLADNO

Hned šest nových jmen pro olympijské hry přineslo první kolo atletické extraligy na stadiónu v Kladně. Na úvod nejvyšší domácí soutěže vyhráli atleti Dukly Praha a ženy pražského USK.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Lucie Vrbenská

Článek

Po takřka dvou letech se na závodech objevily oštěpařka Nikola Brejchová a půlkařka Ludmila Formanová. Právě Brejchová, známější pod dívčím jménem Tomečková, si ve větrné loterii hodem do vzdálenosti 62,68 metru zajistila účast v Aténách. Bývalá mistryně světa Formanová se vrátila po operaci ploténky a zkusila si závod na 400 metrů (55,00) a štafetu 4x400 metrů.

Vedle Brejchové, jež neházela od mistrovství Evropy v Mnichově 2002, splnili olympijské kritérium další oštěpaři Jarmila Klimešová a finalista mistrovství světa Miroslav Guzdek a kladivářka Lucie Vrbenská. Všem stačil mírnější limit k tomu, aby potvrdili splněné ostřejší kritérium z loňska a měli účast v Aténách jistou. Limit A zaručuje olympijskou účast třem atletům, s "béčkem" smí do Atén jen jeden.

To je případ kladiváře Lukáše Melicha, jenž dnes splnil mírnější limit hodem 74,63 metru. Další český reprezentant Pavel Sedláček má totiž limit A z loňska a stačí mu tak hodit 74,35 metru, aby Melicha z nominace vystrčil. Má však zlomenou lýtkovou kost a nad jeho osudem v sezoně visí velký otazník. Ve hře je ještě Vladimír Maška, který dnes v Halle hodil pouze 72,80 metru. Splnil i koulař Žalský

Posledním do dnešního olympijského sextetu byl koulař Antonín Žalský. Ten o deset centimetrů přehodil hranici dvaceti metrů. I on musí čekat, jak se třeba v neděli na mítinku v Turnově bude dařit české jedničce Petru Stehlíkovi, který má z loňské sezony přísnější kritérium. Pokud přehodí dvacet metrů, Žalský se musí zlepšit až na limit A - 20,30 metru.

Začátek sezony jako přes kopírák z loňského roku se povedl Jiřímu Vojtíkovi. Sprinter Olympu Praha předvedl na stometrovém sprintu slibný výkon 10,34 sekundy a dvoustovku prolétl v času 20,77 sekundy, což je jen o dvě setiny za limitem. Loni mu v prvním závodu roku chyběla pouhá setina k účast na MS.

Formu na úvod sezony, týden před desetibojem v Götzisu, testovali Roman Šebrle a Tomáš Dvořák. Světový rekordman skákal do dálky a proběhl si překážky. Výborný výkon v prvním závodu předvedl výškař Jaroslav Bába. V soutěži, kde neměl konkurenci, vyhrál výkonem 227 cm.

Reklama

Související témata: