Hlavní obsah

Světového rekordmana Tadeseho v Praze zaskočila zima a nachlazení

Praha

Snil o světovém rekordu, doufal alespoň v ten traťový, věřil v čas pod hodinu. Jenže nejrychlejší muž historie na půlmaratónské trati Zersenay Tadese z Eritrey v chladném pražském počasí na top výkon neměl. Pro vítězství si doběhl v čase 1:00,10. Traťový rekord ale padl v ženském závodě, Keňanka Gladys Cheronová se blýskla skvělým časem 1:06,48.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zersenay Tadese z Eritreje v cíli Pražského půlmaratónu.

Článek
Fotogalerie

Teplota okolo šesti stupňů má pro vytrvalce k ideálu daleko. „Navíc jsem v noci cítil příznaky chřipky, moje tělo bylo těžké," vyprávěl Tadese, který světový rekord 58:23 vytvořil před třemi lety v Lisabonu.

Už na pátém kilometru vedoucí skupinka na mezičas při rekordu ztrácela, před půlkou trati se v čele usadila pětice Afričanů, která se společně držela až do posledního kilometru.

Homoláč nejrychlejším Čechem

V závěru nasadila k trháku dvojice Eritreanů, ve sprinterském finiši měl Tadese víc sil než jeho krajan Amanuel Mesel, který doběhl ve stejném čase. Třetí místo uhájil nejlepší z Keňanů, už třiačtyřicetiletý John Kipsang. „Byl to těžký závod, čas je na ty podmínky OK, příště bych ale chtěl být rychlejší," slíbil Tadese.

Nadšený byl ze svého výkonu nejrychlejší z Čechů Jiří Homoláč, časem 1:05,41 doběhl osmnáctý. „Běžel jsem dlouho sám, místy jsem měl krizi, ale s časem jsem naprosto spokojený," pochvaloval si kroměřížský vytrvalec. „Bál jsem se, že počasí bude horší, nebylo to tak hrozné," vyprávěl.

Devětadvacetiletá Cheronová si výrazně vylepšila osobní maximum, traťový rekord posunula o plných šestnáct vteřin. Nejlepší domácí půlmaratónkyní byla účastnice londýnské olympiády Ivana Sekyrová.

Výsledky Pražského půlmaratónu:
Muži:
1. Tadese 1:00,10
2. Mesei (oba Erit.) 1:00,10
3. Kipsang (Keňa) 1:00,15
... 18. Homoláč (ČR) 1:05,41
Ženy:
1. Cheronová (Keňa) 1:06,48
2. Degefaová (Et.) 1:08,12
3. Ochichiová (Keňa) 1:09,21
...12. Sekyrová (ČR) 1:16,00

Reklama

Související témata: