Hlavní obsah

Přenosy ČT z basketbalového MS žen půjdou do 140 zemí

PRAHA

Do přibližně 140 zemí poputují záběry z blížícího se mistrovství světa basketbalistek, které od čtvrtka hostí Brno s Ostravou a závěrečnou část v příštím týdnu pak Karlovy Vary. O výrobu všech mezinárodních i domácích přenosů se tradičně postará Česká televize. Ta divákům v tuzemsku na programu ČT4 nabídne 25 přímých přenosů s největším důrazem na zápasy české reprezentace, která ve skupině narazí na Argentinu, Rusko a Japonsko.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Hana Horáková (vlevo) a Čang Chan-lan z Číny

Článek

Domácí světový šampionát je pro ČT velkou akcí, do akce nasadí odhadem přes 200 zaměstnanců. Zajištění přenosů z basketbalového MS se podle vedoucího oddělení mezinárodních přenosů Vladimíra Drbohlava svou náročností rovná domácímu mistrovství světa v hokeji v roce 2004 nebo loňskému MS v klasickém lyžování v Liberci.

"I basketbalový šampionát bude nesmírně náročnou akcí, ale zároveň i výzvou. Je to celosvětově sledovaná akce, kde se prezentuje celá země. Ale v minulosti jsme se už podobných velkých akcí zhostili se ctí a věřím, že teď to také nebude jinak," řekl ČTK Drbohlav. Vedení ČT nemůže zveřejnit, jak vysoký je její rozpočet na basketbalové MS.

Největší poptávka po duelech Číny

Ve smlouvě s Mezinárodní basketbalovou federací (FIBA) se ČT zavázala k tomu, že připraví přímé přenosy ve formátu 16:9 ze všech 62 zápasů na turnaji. "Platí to třeba i o utkání Senegalu, o něž má zájem jeden jihoafrický kanál," uvedl Drbohlav.

Podle předběžných odhadů sledovanosti má být největší poptávka po duelech Číny, které má v asijské zemi pravidelně zhlédnout na čtvrt miliardy diváků. ČT zároveň chystá i výrobu přenosů pro internetové vysílání na webových stránkách FIBA.

ČT nasadí na zápasy basketbalového MS svoji nejmodernější techniku. Zápasy základních skupin a osmifinále v Brně a Ostravě má snímat devět různých kamer, což také FIBA vyžaduje. Na zápasy o konečné umístění a vyřazovací část do Karlových Varů nasadí ještě o tři kamery víc, samozřejmostí budou kamery na pohyblivém rameni nebo umístěné na deskách košů.

Nejnáročnější bude 29. září

Logisticky náročné prý pro ČT bude, když se utkání ve skupinách v Brně a v Ostravě budou hrát souběžně; ve středu 29. září se k tamním osmifinálovým zápasům přidají ještě dva duely o umístění už v Karlových Varech. "Musíme mít připravené hned tři štáby a propojit vzájemně všechny tři haly, což bude fuška," řekl Drbohlav.

Český fanoušek na programu ČT4 naladí během MS 25 přímých přenosů. Zápasy budou komentovat Jakub Bažant, Jan Smetana a Tomáš Budka, po jejich boku se budou střídat bývalí reprezentanti Jaroslav Kovář s Evou Horákovou. Role experta ve virtuálním studiu s elektronickou tužkou se zhostí někdejší kouč mužské reprezentace Michal Ježdík.

Reklama