Hlavní obsah

Nejchladnější závod na světě všichni přežili. I díky puškám strážců

Praha

Extrém, který není pro každého. Pokud jde o zimu a velký mráz, mají Češi jistou představu, ale ne každý by vyběhl na maratón, kde čelíte arktickým teplotám a hrozbě ledních medvědů. Jenže najdou se tací na světě, kteří mají kuráž. Před pár dny se padesát běžců z osmnácti zemí účastnilo akce zvané North Pole Marathon.

Extrémní maratón za polárním kruhemVideo: Reuters

 
Článek

Teplota klesla až na mínus 41 stupňů Celsia! V tomto počasí musíte uběhnout přes 42 kilometrů. Bitvu vyhrál nakonec Američan Dorn Wenninger, který maratón v těchto podmínkách zdolal za 5 hodin a 17 minut. Za ním skončil Colin Wright z Austrálie a Marat Jusupov z Ruska. Mezi ženami slavila vítězství Guljamal DeFeliceová (Rusko/USA). Ta spatřila cílovou lajnu po 5 hodinách a 50 minutách. „Zahloubal jsem se do myšlenek o své ženě a dětech. Je to úžasný zážitek," řekl Wenninger po své výhře.

Oblečení, strava a opět oblečení. Základ všeho, tady se chyby neodpouští. Nakonec každý závodník, který vstoupil do závodu a vkročil na zmrzlou vodu Severního ledového moře, dokončil.

Žena ze Singapuru měla 64 let

Největšího aplausu se dočkal francouzský běžec Bruno Louges, u kterého byla diagnostikována před pěti lety roztroušená skleróza. On poznal cíl až po téměř deseti hodinách. Dlouhé hodiny jen křupání sněhu a sledování vlaječek, které označovaly cestu.

Závod byl kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám opožděn o jeden týden. O bezpečnost běžců se starala kolem trati ozbrojená stráž s puškami, která závodníky chránila před případným napadením ledních medvědů.

Maratónu se účastnili i tři běžci ze Singapuru. Mezi nimi byla i Gloria Lauová, které je 64 let, na trati byla 11 hodin a téměř 30 minut.

Reklama

Související témata:
Polární kruh
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.